СЗО: ГОМИЛАЊЕ ВАКЦИНА У НЕКИМ ЗЕМЉАМА ПРОДУЖИЋЕ ПАНДЕМИЈУ :: Semberija INFO ::

 

СЗО: ГОМИЛАЊЕ ВАКЦИНА У НЕКИМ ЗЕМЉАМА ПРОДУЖИЋЕ ПАНДЕМИЈУ


Праведан приступ вакцини у читавом свијету је у интересу свакога и сваке земље, изјавио је директор Свјетске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус, додајући да би гомилање вакцина у неким земљама могло само продужити пандемију.

"Национализам везан уз вакцинисање продужиће пандемију, неће је скратити", рекао је он на паришком мировном форуму, упозоривши да ће се вирус наставити ширити, а економски опоравак глобално успорити ако људи у сиромашним земљама неће моћи бити вакцинисани.

"Неке земље унапријед купују више вакцина, у количинама више него двоструко већим од броја становника, чиме доводе у опасност доступност вакцина другим земљама", додао је.

Тедрос је казао да иницијативи Свјетске здравствене организације, којом се жели осигурати приступ тестовима, лијечењу и вакцинисању против болести КОВИД-19, недостаје 28,5 милијарди долара, од којих је хитно потребно 4,5 милијарди долара.

Организатори форума у Паризу раније су рекли да очекују да ће се на њему земље обавезати да дају 500 милиона долара да би вакцине ( од којих је више њих у различитим стадијима развоја) биле глобално доступне, али нису рекли је ли на скупу та цифра достигнута.

Француски предсједник Емануел Макрон обећао је 100 милиона евра за пројекат када вакцина буде доступна.
Такође је понудио да дио првих доза које ће наручити Француска буде доступан земљама у развоју како би оне могле вакцинисати своје здравствене раднике.

Од корона вируса је у свијету од почетка пандемије заражено више од 53 милиона људи, а умрло је готово 1,3 милиона.