Руси испоручили хеликоптер МУП-у Српске :: Semberija INFO ::

 

Руси испоручили хеликоптер МУП-у Српске


Компанија “Руски хеликоптери” јуче је званично предала Министарству унутрашњих послова (МУП) Републике Српске први лаки вишенамјенски хеликоптер “ансат”, након кашњења од око два мјесеца. 
 
Подсјећамо, Република Српска, посредством МУП-а, купила је од „Хеликоптера Русије“ три хеликоптера за око 41,6 милиона марака. Један хеликоптер је са медицинским модулом, док два имају додатну опрему за потребе полиције.
 
Тендером је било дефинисано да хеликоптер са медицинским модулом буде испоручен у року од осам мјесеци од уплате аванса, односно у септембру ове године, али је испорука каснила о чему смо писали у тексту “Руси касне с испоруком хеликоптера МУП-у Српске”.
 
“Званична предаја једног хеликоптера била је данас у Казању”, саопштено је из компаније “Руски хеликоптери”, објавила је СРНА. Није прецизирано када ће хеликоптер стићи у Српску.
 
Истакнуто је да је “ансат” опремљен медицинском опремом, носилима, респиратором, ЕКГ апаратом и другом опремом за евакуацију болесних различитог степена повреда, као и мјестом за једног пацијента и два медицинара. Уз овај хеликоптер предат је и сет од пет сједишта која се могу поставити умјесто наведене медицинске конфигурације.
 
Директор холдинга “Руски хеликоптери” Андреј Богински рекао је да ће други хеликоптери бити опремљени рефлекторима, системом за слијетање без падобрана, те витлом и спољним ременом.
 
Према уговору, обуку за ове хеликоптере у Казањском авијационом заводу завршила су три техничара и два пилота, а сљедеће двије године обуку ће проћи још четири пилота и шест техничара.
 
Портал ЦАПИТАЛ објавио је још у августу 2018. године да Република Српска купује три полицијски опремљена хеликоптера из Русије који ће имати могућност снимања ноћу.
 
Тендером је првобитно било прописано да МУП тражи управо хеликоптере „ансат“, али је убрзо то избрисано, што је доказ да је куповина унапријед договорена, а тендер само формално расписан.
 
Рок да други хеликоптер буде испоручен је мај 2021, а трећи би требало да стигне у јануару 2022. године.

Izvor: Capital.ba