Истраживање у РС: Сваки пети возач би и поспан сјео за волан :: Semberija INFO ::

 

Истраживање у РС: Сваки пети возач би и поспан сјео за волан


Бројни возачи у Републици Српској се, иако имају негативан став о вожњи током поспаности, одлучују управљати возилом и кад им се приспава.
 
Показало је то истраживање четворице стручњака, под називом "Анализа ставова према безбједности саобраћаја у РС", гдје је 20,34 одсто испитаника потврдило да би наставило са вожњом иако им се приспава.
 
Пред грађане, који су у овом мониторингу испитивани, постављен је и низ сличних питања из области безбједности саобраћаја, с тим што су, одговарајући на та питања, показали да су одговорнији.
 
Већина испитаних свјесна је опасности када је у питању пијанство за воланом. Наиме, 95 одсто их је оцијенило да вожња под утицајем алкохола озбиљно повећава ризик од саобраћајне незгоде.
 
Такође, да вожња изнад ограничене брзине отежава реаговање у опасној ситуацији потврдило је 86 одсто испитаника ове анкете.
 
Осамдесет осам одсто испитаника потврдило је да кориштење мобилног телефона током вожње повећава ризик за учествовање у саобраћајној незгоди.
 
Дакле, на основу овог истраживања може се закључити да су учесници у саобраћају у РС већином свјесни шта повећава ризик за саобраћајну незгоду. Ипак, када је у питању вожња док су поспани - ситуација је другачија.
 
"Вожња за вријеме поспаности није опште ни лично прихватљива за анкетиране учеснике, али они ће, без обзира на то, наставити да возе уколико им се приспава током вожње", наводи се у закључцима овог истраживања, које је рађено ове године.
 
Да у пракси недостају едукација и превентивне и репресивне активности у вези с овим ризичним понашањем потврдио је за "Независне новине" Милан Тешић, руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила при Агенцији за безбједност саобраћаја РС, који је и један о аутора овог истраживања.
 
"Возачи су свјесни ризика, али није толико јака репресија да би они били свјесни посљедица које може да проузрокује вожња кад сте поспани. Свјесни су да су, кад су уморни, њихови рефлекси спорији, међутим није толика јачина њиховог става да би то генерисало њихово стварно понашање на путу", рекао је Тешић.
 
Према његовим ријечима, такви возачи су јако опасни и по друге учеснике у саобраћају.
 
"Понекад возачи спавају четири до пет сати током ноћи, раде читав дан и потцјењују свој сан, што је веома опасно кад говоримо о вожњи", додао је Тешић.
 
У истраживању је, иначе, анкетирано 1.178 испитаника, од чега су 55,93 одсто мушкарци, а 44,07 одсто жене.
 
Међу испитанима, њих 89,93 одсто има возачку дозволу само за путничко возило (категорија Б), 8,47 одсто за ауто и мотоцикл (категорија А и Б) и само 1,69 одсто посједује возачку дозволу за мотоцикл (категорија А).
 
Поред Тешића, аутори овог истраживања су Мирослав Ђерић из Министарства комуникација и транспорта БиХ, Марко Суботић, професор Универзитета у Источном Сарајеву, и Зоран Андрић, помоћник министра комуникација и транспорта БиХ.

Izvor: Nezavisne