ЦИК наредио поновно бројање гласова на бирачким мјестима у осам општина :: Semberija INFO ::

 

ЦИК наредио поновно бројање гласова на бирачким мјестима у осам општина


Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ одржала је 95. сједницу те донијела одлуке о поновном бројању гласова на појединим бирачким мјестима у осам општина.

Према наредби ЦИК-а гласови би поново требало да буду пребројани на појединим бирачким мјестима у Цазину, Бихаћу, Теслићу, Новом Граду, Какњу, Тузли, Фочи (ФБиХ) и Варешу, по кандидатима унутар листе појединих политичких субјеката за ниво општинско вијеће/скупштину општине односно градско вијеће.

Поновна бројања ће се обавити у уторак, 08.12.2020. године у Главном центру за бројање у Сарајеву (Зетра) са почетком у 12:00 сати.

Наредба ће бити објављена на wеб страници Централне изборне комисије БиХ и сматраће се да је на тај начин достављена свим учесницима у изборном процесу. У складу са чланом 5.31 Изборног закона БиХ кандидати политичких странака, коалиција, листи независних кандидата и независни кандидати и кандидат с листе припадника националних мањина који се појављују на гласачком листићу за који се врши поновно бројање, као и други акредитовани посматрачи, могу бити присутни у току поновног бројања.

Централна изборна комисија БиХ наређује поновно бројање гласачких листића (по захтјеву или по службеној дужности) ако утврди да је учињена повреда Изборног закона БиХ и да та повреда утиче на додјелу мандата.

Процедура подношења захтјева за поновно бројање гласачких листића прописана је одредбама члана 5.30 Изборног закона БиХ.

Независне новине