ВЛАДА РС ПОМАЖЕ СЕКТОРУ ТУРИЗМА :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДА РС ПОМАЖЕ СЕКТОРУ ТУРИЗМА


Пандемија изазвана Ковидом 19, умногоме је угрозила привреду. Међу најугроженијима су туристичке организације. Да би смањио финансијске губитке Компензациони фонд Републике Српске донио је Уредбу о поступку додјеле средстава угоститељима, који пружају услугу смјештаја и туристичким агенцијама.

Потребна документација за пријаву биће сведена на минимум, а привредни субјекти који могу аплицирати требају да имају пад промета од најамње 40 одсто у периоду јул - септембар ове године и мање од 15 одсто отпуштених радника.
 
- Обвезници ПДВ-а ће морати представити копиране пријаве тако да би доказали свој пад промета, а они који нису обвезници, по службеној дужности ћемо провјерити те податке код надлежних институција - наглсила је Сузана Гашић, министарка трговине и туризма Републике Српске.
 
Овом уредбом обезбијеђени су порези и доприности за сваког запосленог радника. Уредба је, сматрају у туристичким агенцијама, један је од кључних фактора за опстанак.
 
- Уколико то буде, ово нешто здравих агенција што је остало до сада, са неким одређеним кредитима ће моћи да преживи - је Зоран Прерадовић, из туристичке агенције у Бањалуци.
 
Слично поручује и Предраг Турнић, из туристичке агенције у Требињу.
 
- Значило би нам доста да одржимо радна мјеста кад би нам Влада уплатила, односно нашим запосленицима уплатила минималац са доприносима, а као привреднику, као агенцији значило би када би Влада омогућила да добијемо неке бескаматне кредите - прича Турнић.

 
Бања Врућица, један је од привредних субјеката који не испуњава услове ове Уредве. Сматрају да је она донекле непотпуна јер, иако у љетним мјесецима биљеже пад од 32 одсто, на годишњем нивоу губици премашују 40 процената.
 
- Ми смо много улагали у маркетинг и промоцију, снизили смо цијене, па можда да се размисли о томе. Ми сада имамо 80 одсто пада па се надамо помоћи и за задњи квартал, да би задржали свих 360 - 370 радника - поручујеАлександар Радошевић,извршни директор за операције, маркетинг и продају у ЗТЦ "Бања Врућица"
 
Ова Уредба требало би да ступи на снагу сутра, а свим привредним субјектима биће доступан образац захтјева на страници ресорног министарства. Рок за пријаву је 20. децембар.

(РТРС)