Тајм: Бајден и Харис личности године :: Semberija INFO ::

 

Тајм: Бајден и Харис личности године


Угледни амерички магазин Тајм прогласио је изабраног предсједника Сједињених Америчких Држава Џоа бајдена и изабрану потпредсједницу Камалу Харис за личности године 2020.
 
У образложењу уредништва магазина које одлучује о избору наводи се како су њих двоје понудили обнову државе, а да је „Америка купила оно што су продавали“.
 
Бајден и Харис су однијели побједу на недавно одржаним предсједничким изборима у Сједињеним Америчким Државама.
 
„За промјену америчке приче, за показивање да су снаге емпатије веће од бијеса подјеле, за дијељење визије исцјељења у ожалошћеном свијету, Џо  Бајден и Камала Харис су Тајмова личност године“, написао је уредник магазина Едвард Фелсентал.
 
Додаје се како је Бајден имао визију, а да је Харис прва жена, први Афроамериканац и први Американац азијског поријекла на мјесту потпредседника САД.
 
Извршни директор компаније ,,Зум“ Ерик Јуан проглашен је за пословног човјека године, због платформе која омогућује одржавање групних видео позива, а која је експлодирала у ери пандемије и рада од куће.
 
У категорији ,,Чувари године“, између осталих, проглашени су и здравствени радници у борби против пандемије, као и др Ентони Фаучи.   
 
По избору читалаца, који је објављен прије четири дана, личност године су љекари који се боре у првим редовима против пандемије корона вируса.
 
Кошаркаш Лос Анђелес Лејкерса ЛеБрон Џејмс проглашен је спортистом године.

Иако се Џејмсова поостигнућа на терену и даље гомилају, он је такође постао један од најснажнијих гласова у спорту у вези с расним и социјалним неправдама.

Џејмс  је говорио о полицијској бруталности, расној неједнакости, реформи образовања и оснаживању афроамеричке заједнице. Недавно је помогао оснивању организације „Више од гласа“ која ради на томе да се побољша одазив бирача.

„Након готово двије деценије у НБА лиги, Џејмс је потпуно прихватио да је његов талент на терену средство за постизање нечег већег од њега. И ове је године, више него било које прије ње, показао зашто нема премца“, написао је Тајм.

Џејмс  је ове године предводио ЛА Лејкерсе до титуле НБА првака освојивши своју  четврту титулу најбољег у најјачој кошаркашкој лиги свијета.

Тајмова награда за личност године додјељује се од 1927. године, а прошле године личност године је била шведска еколошка активисткиња Грета Тунберг.

Semberija info