Дан рудара: Радници незадовољни условима, посебно у Руднику Мрамор :: Semberija INFO ::

 

Дан рудара: Радници незадовољни условима, посебно у Руднику Мрамор


ТУЗЛА - У Руднике Крека почињу улагања, казали су данас представници Синдиката овог рудника на обиљежавању Дана рудара, док рудари нису задовољни условима рада, посебно у оним дијеловима рудника гдје се ради методом старом вијек и по.

Рудари годинама исказују незадовољство условима у којима раде, а посебно је, кажу, проблематичан Рудник Мрамор, дио Креке, у којем се још ради старом методом, ручни откоп угља, а метода је прастара и свела се на крампове.

"Ми радимо коморном методом откопавања. То је најстарија метода, радило се тако и прије 150 година. Ми ишчекујемо то механизовано чело за које тендер пада већ четврти пут. Сада је у процедури још један тендер. Ми не одустајемо од механизованог чела. Рудник Мрамор нема будућности без тог чела", казао је Ален Реџић, рудар у јами.

Он наглашава да би ново чело веома помогло рударима, а већ су имали прилику радити с половним челом које је избачено из јаме.

"Ми смо имали рабљено чело из Словеније које је дошло у јаму, радили смо њим десет година. То чело је остарјело и не може давати учинак зато што је опрема стара и више имаш улагања него што даје. Одустали су од њега, морали смо извући чело", испричао је овај рудар.

Он је  додао да ове године са коморатима неће имати колективно славље поводом Дана рудара због пандемије, већ ће од јубиларне награде од 270 КМ прославити код куће с породицама.

Бољи дани би могли доћи за Руднике Крека, најављује Синдикат. Ових дана добили су чврста обећања да ће се  промијенити набоље. Овај рудник послује у концерну "Електропривреде БиХ".

"Неулагањем у Руднике Крека доведени смо у позицију да не можемо остварити резултат који би био довољан да се поштује колективни уговор. Без помоћи Јавног предузећа 'Електропривреда БиХ' ми не бисмо могли егзистирати нити уопште пословати. Ево ових дана имамо обећања да је коначно на ред дошао Рудник Крека. То је најзначајнији рудник у концерну и по производњи и по броју радника", рекао је Зухдија Токић, предсједник Синдиката рудара Рудника Крека.

Иначе, Тузла упоредо са Даном рудара слави и 100 година Хусинске буне.

Прије стољеће рудари тузланског краја побунили су се и тражили бољи положај и услове рада.

Хусинска буна била је оружани отпор рудара рудника Крека против насиља органа државне власти током генералног штрајка рудара Босне и Херцеговине од 21. до 28. децембра 1920. године, названа по рударском селу Хусину, код Тузле.

У генералном штрајку судјеловало је око 7.000 радника, а водила га је Комунистичка партија преко Савеза рудара, на челу с Митром Трифуновићем Учом.

​Независне новине