Ако Косово уђе у УН и РС ће се позвати на то право :: Semberija INFO ::

 

Ако Косово уђе у УН и РС ће се позвати на то право


Он је подсетио да се Република Српска, одмах након што је Косово једнострано прогласило независност, изјаснила одлуком Народне скупштине да ће, уколико Косово уђе у УН, и Српска имати право да се одвоји од БиХ
Уколико самопроглашено Косово уђе у УН, и Република Српска ће се позвати на то право, изјавио је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Он сматра да ни Хрвати у БиХ сигурно не би пропустили ту прилику да се отцепе од БиХ.

- Мислим да, уколико се констелација направи таквом, ни Хрвати неће пропустити прилику да се и они одвоје од БиХ. Онда би се поставило питање ко би ту остао? - рекао је Додик за РТС.

Он је подсетио да се Република Српска, одмах након што је Косово једнострано прогласило независност, изјаснила одлуком Народне скупштине да ће, уколико Косово уђе у УН, и Српска имати право да се одвоји од БиХ.

- То пише у нашој резолуцији од пре 10 година - рекао је Додик и додао да је такав сценарио - одвајања од БиХ политичком вољом народа, замислив без рата.

Како је навео, сада то не желе Бошњаци, али ће временом схватити да је и за њих најбоље да имају територију којом перспективно могу да управљају и врше власт.
Према његовим речима, Косово је свесрпско питање.

- У државном смислу то је питање Србије, али у смислу националног поимања и доживљаја тог питања, то је свесрпско питање - рекао је Додик и истакао да нема Србина који нема став о питању Косова и Метохије.

Телеграф.рс