Командант Бондстила: О повлачењу се одлучује на политичком нивоу :: Semberija INFO ::

 

Командант Бондстила: О повлачењу се одлучује на политичком нивоу


Поводом медијских навода да би војне снаге САД могле да се повуку са Косова, командант америчке војне базе Бондстил Рој Макагер каже да се "такве одлуке доносе на политичком нивоу".

Пуковник Рој Макарег наводи да је "америчка амбасада у Приштини веома јасно истакла своју националну позицију".

"Ми, као Кфор, остајемо привржени нашој мисији одређеној Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација", истакао је Макарег.

Командант Кфор Мултинационалне борбене групе Исток такође је прокоментарисао и наводе да би Бондстил могао да буде затворен и да би уместо њега могла да буде изграђена нова база на северу Косова.

"На северу Косова већ постоји база Кфора, 'Камп Нотинг хил', и не постоји план за изградњу нове", поручио је Макарег.

Приштински лист Коха диторе у петак је пренео саопштење америчке амбасаде у Приштини у којем је наведено да су САД потврдиле подршку Кфору и присуству америчких трупа у војној бази Бондстил на Косову.

"Политика САД је да још увек подржава Кфор и присуство америчких војника у бази Бондстил, који одржава сигурно окружење и слободу кретања на Косову. Као и свуда у свету, овај и други распореди америчких трупа подлежу редовној контроли", наведено је у саопштењу.

Приштински медији спекулисали су претходно да би, због одбијања Приштине да поступи по захтевима Вашингтона за суспензију 100 одсто увећаних такси на робу из Србије и БиХ, наредна мера САД могла да буде повлачење америчких снага у саставу Кфора, које се налазе у војној бази Бондстил.