У три угоститељска објекта затечено више од 300 људи, инспекција затворила 12 кафића и наплатила 80.000 КМ казни :: Semberija INFO ::

 

У три угоститељска објекта затечено више од 300 људи, инспекција затворила 12 кафића и наплатила 80.000 КМ казни


БАЊАЛУКА- Припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске су, у прва три дана ове године, контролама угоститељских објеката у сарадњи са комуналном полицијом и инспекцијским службама евидентирли три кривична дјела непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, гдје је у три угоститељска објекта затечено укупно 331 лице.

Припадници Градске инспекције Приједор у присуству полицајаца приједорске Полицијске управе су у петак, 1. јануара, у 20.45 часова приликом контроле угоститељског објекта затекли 150 лица, саопштено је из МУП-а.

О догађају је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Приједор, који се изјаснио да је ријеч о кривичном дјелу непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

Припадници Полицијске управе Добој су, истог дана, у Теслићу у једном угоститељском објекту затекли 67 гостију, а о догађају је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој, који се изјаснио да је ријеч о кривичном дјелу непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

У саопштењу је наведено да су припадници Полицијске управе Добој у суботу, 2. јануара, у Теслићу у угоститељском објекту затекли и легитимисали 114 лица.

О догађају је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој, који се изјаснио да је ријеч о кривичном дјелу непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

Полицијски службеници су у протекла три дана евидентирали и 19 прекршаја по Закону о заштити становништва од заразних болести, а који се односи на обавезу ношења заштите маске на јавним површинама.

Инспекцијски органи Републике Српске су у оквиру појачаног надзора у новогодишњој ноћи и у дане викенда изрекли казне од 80.000 КМ, док је за 12 угоститељских објеката изречена и мјера привремене забране рада.

Казне су изречене због кршења превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.

Републички инспектори су, у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе, протекле седмице обавили 3.230 контрола и у 60 случајева субјекти су затечени у прекршају.

Утврђене неправилности односиле су се на пропусте у организацији радног простора, кршење радног времена утврђеног закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, те већи број лица за једним столом, супротно препорукама Института за јавно здрваство Републике Српске.

За појачан надзор у новогодишњој ноћи и током протеклог викенда, Инспекторат је формирао 130 тимова који су радили у смјенама, а у пуном капацитету ангажовани су републички инспектори из свих 13 инспекцијских сектора.

У складу са већ успостављеном сарадњом са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, подршку инспекторима на терену пружали су и припадници полиције.

У оквиру спровођења превентивних мјера заштите од епидемије, до сада је обављено више од 33.300 инспекцијских контрола, у којима су изречене казне у износу од 496.000 КМ, док је за 48 објеката изречена мјера привремене забране рада.

Надлежни контролни органи ће и у наредним данима наставити са појачаним контролама на терену, наведено је у саопштењу.

​Срна / Глас Српске