За санацију штете од земљотреса у РС требаће милиони :: Semberija INFO ::

 

За санацију штете од земљотреса у РС требаће милиони


Укупна штета настала у четири локалне заједнице у Српској које су највише погођене у земљотресу који је 29. децембра прошле године погодио Хрватску, а онда и серији блажих потреса након њега, још није процијењена, али се већ сада зна да ће се мјерити у милионима марака. 
 
Комисије за попис штете у Костајници, Козарској Дубици, Новом Граду и Приједору већ данима имају пуне руке посла.
 
Упоредо с тим, руководства погођених локалних заједница питају се како ће бити санирана оштећења која су евидентна и на приватним и на јавним објектима.
 
Никола Јањетовић, начелник општине Костајница, потврдио је за "Независне" да је штета у овој локалној заједници вишемилионска. Каже да имају пријављена оштећења на око 600 објеката, али би та бројка могла бити и већа, јер сви објекти још нису пописани.

 
"Сваки дан имамо нове пријаве. Имамо 600 пријављених, али вјерујем да ће број бити пуно већи. Још немамо прелиминарни износ штете, док комисија све не попише. Али, вишемилионска је сигурно. Тренутно нам је најпотребнији грађевински материјал - блокови, ситна цигла, цријеп и слично", истакао је Јањетовић.
 
Раденко Рељић, начелник Козарске Дубице, каже за "Независне" да је код њих пријављена штета на 590 објеката.
 
"Прелиминарни подаци показују да штета, у најмању руку, износи око 600.000 марака. Ми смо од Владе Српске добили 100.000 КМ и сада изналазимо рјешења, да видимо како ћемо то ријешити. Имамо приоритете. Вјероватно да 80 одсто људи неће добити никакву накнаду, пошто немамо довољно средстава", рекао је Рељић за "Независне".
 
Додаје да им је тренутно најпотребнији грађевински материјал за четири куће које су се срушиле, а то су жељезо, цемент, блокови, грађа, столарија... За људе којим су куће срушене пронађен је привремени смјештај.
 
"Једне смо смјестили у хотел, те им општина плаћа смјештај, други су код родбине, трећи спавају у неком амбару који је направљен, јер неће да иду од куће. Четврти су код комшије", истакао је Рељић.
 
Бошко Стојанчић, предједник Комисије за процјену штете у Приједору, потврдио је за "Независне" да, по грубој процјени, у овом граду има око 400 објеката који су претрпјели штету, те да је најчешће ријеч о стамбеним објектима.
 
"Ми смо на три начина пријаве запримали. Потребно је провјерити да ли се те пријаве поклапају, како бисмо знали тачан број. Претпостављам да ћемо имати око 400 објеката који су претрпјели штету. О износу штете не можемо говорити још ни угрубо. У градској зони није било великих оштећења, али на селима стварно има кућа у којим је опасно да се у њима борави. Огроман је број пријава и још нисмо стигли све да обиђемо", истакао је Стојанчић.
 
Из општине Нови Град кратко су нам рекли да је код њих пријављена штета на око 350 објеката, али још није процијењена.
 
"Чланови Комисије за попис штете још обилазе терен, тако да је о износу засад рано говорити", казали су из ове општине.

Izvor: Nezavisne