"Какви грађански протести, не дам оставку!" :: Semberija INFO ::

 

"Какви грађански протести, не дам оставку!"


фото: блиц.рс
Власт нема табу тема и спремна је за разговор о сваком питању које се тиче грађана, али не пристаје на ултиматуме и рушења, поручио је председник Црне Горе, Мило Ђукановић.

Он је казао да протести у Подгорици против власти нису грађански, већ политички и да иза њих стоје опозиционе партије, са јасним политичким идејама.
 
Ђукановић је емисији "Интервју" на Телевизији Црне Горе поновио да неће поднети оставку, што је један од захтева демонстраната.
 
Он је рекао да је свестан да у Црној Гори има незадовољних, али да би грађани требало да буду опрезни како не би били злоупотребљени за оне политичке интересе којима не припадају.
 
“Знам да тамо има и људи који нису инспирисани идејом опозиционих политичких партија, знам да има и оних који нису задовољни својом егзистенцијом, професионалним, или политичким статусом и то поштујем. Али упозоравам само да свако од нас када буде поведен неком таквом идејом, мора водити рачуна да његова идеја не буде злоупотребљена за неке интересе којима не припада", поручио је Ђукановић, преноси портал РТЦГ.
 
Како је истакао, није се чуо ниједан социјални захтев који карактерише грађанске протесте.
 
“Овде би грађански карактер протестима требало да да околност што формално фронтмени протеста нису лидери политичких странака, него људи који су колико до јуче били припадници разних партија. И данас би они требало да буду гаранција да је реч о грађанским протестима, иако јако добро знамо да у позадини стоје политичке партије, не само логистиком него и политичким идејама", казао је Ђукановић.
 
Политичку идеју су, додаје он, артикулисале параполитичке структуре, оне које годинама "креирају идеју насилне промене власти, а ту су и концерн Вијести, још један број невладиних организација и медија који су опозициони, иако се представљају као независни".
 
Ђукановић је казао да је њихов циљ недемократска сјена власти и додао да овог пута имају захтев да "обездржаве" државу, да униште институције.
 
"Ми 30 година радимо на обнови независности и мукотрпно градимо институције и шта би сада требало дозволити, да овдје завлада анархија и да се униште све институције. Ако нису они у главној улози, а ја бих рекао да јесу. Ако су пак грађани, јасно смо саопштили да за власт нема табу тема. Спремни смо да разговарамо о сваком питању које тангира грађане, али нисмо спремни на ултиматуме и нисмо спремни на рушење и то је ваљда логично", навео је Ђукановић.
 
Коментаришући то што су демонстранти саопштили да, због могућих нереда, ипак неће провести ноћ на улици у Подгорици, у суботу 16. марта, Ђукановић је саопштио да га радује што у управљачком тиму организационог одбора протеста седе, како каже, разумни људи свесни своје одговорности.
 
"Протеста ће бити и то је легитимно у свакој демократији. Врата власти су отворена да разговарамо о питањима која се тичу социјалног статуса и политичких интереса. Верујем да се све то може радити и на начин који неће отварати простор за неодговорне, који би протесте могли претворити у сценарио који смо гледали 2015. и 2016.", рекао је он.
 
Шеф државе сматра да је специјални тужилац Миливоје Катнић у праву, када каже да су протести повезани са тим што се приближава пресуда оптуженима у случају за покушај тероризма на дан избора 2016. године.
 
"Међу учесницима протеста имате читав конгломерат политичких интереса, а један од важнијих је и тај интерес ДФ-а, који желе да побегну од одговорности. За здравље црногорске демократије важно је да смо показали да смо у стању да имамо демократски однос”, рекао је Ђукановић.
 
Он је истакао да је очигледан страх код једног дела опозиције и да сматра да се они сада уздају у револуцију.
 
“Ко се узда у то, танки су му аргументи. Ми смо данас у финалу једног регуларног судског поступка. Не радујем се ничијој кривичној одговорности, али ако неко себи да за право да зарад свог интереса угрожава грађанску сигурност, с тим не може бити интереса", поручио је Ђукановић.
 
Председник државе је рекао да бизнисмен Душко Кнежевић није проблем ни опозиције ни власти, већ да је највећи проблем сам себи.
 
Ђукановић је казао да није тачно да је Кнежевић успео да корумпира црногорско друштво, и додао да је реч о човјеку који је, према властитом признању, починио одређене сумњиве послове и који је свестан да је под истрагом и вјероватно пред оптужницом.
 
Како је рекао, након што је Кнежевић добио логичан одговор да у Црној Гори не постоји политички ауторитет који ће суду, или тужиоцима наредити шта и како да раде, одлучио је да побегне из Црне Горе и да свој случај пребаци са правног на политички терен.
 
"Он данас има исти интерес који има и ДФ, а то је да изгори архива специјалног тужиоца, дакле револуцију" оцијенио је Ђукановић, додајући да Кнежевић има мисију и да облати целу Црну Гору.
 
На питање плаши ли се пријетњи Кнежевића да ће објавити компромитујући материјал о њему, Ђукановић каже да нема разлога да се плаши.
 
“Имао сам благовремено упозорење да ће човјек који очекује да му помогнете мимо оног што је законито, кренути у неки свој рат, укључујући овакав репертоар и упркос томе нијесам ни помислио ни једног тренутка да то треба предупређивати. Није дивно, али учимо се и оваквим искуствима учимо се и томе да данас“, рекао је Ђукановић.
 
Додаје да је, захваљујући модерним технологијамам нешто могуће изрежирати, направити неки видео или неки аудио снимак.
 
Ђукановић је казао да је јасно уочљива нит која повезује све захтјеве за његовом оставком, у посљедњих 30 година.
 
"Јер је ријеч о политици која не вјерује у снагу својих аргумената. Нама политика која може побиједити. Они не могу побиједити супротстављена политика није на изборима, зато креирају афере. Они појачавају свој активизам да креирају афере уз помоћ било ког политичког десперадоса, који би довео до револуционарног набоја који ће им помоћи да спроведу идеје у дјело", рекао је Ђукановић.
 
На питање да ли када је реч о евентуалном разграничењу Србије и Косова, постоји нека опасност по Црну Гору, Ђукановић је одговорио да не постоји ниједан толико аутономан систем и много моћнији него што је Црна Гора који би могао да каже, “знате на нас се не може прелити ништа што се догађа у нашем окружењу”.
 
“Али, такође ни да не поспешујем параноју. Ми смо она Црна Гора која је 90-их овде сачувала мир тада када га нигде није било”, нагласио је Ђукановић.
 
Према његовим ријечима, могућност да се развију неки неповољни сценарији у Црној Гори зависи од одговорности, способности и истрајности државе да чува своју стабилности, свој мултиетнички склад и да европску перспективу.
 
Коментаришући славље албанских партија након локалних избора у Тузима, Ђукановић је казао да је очигледно да су данас у моди, не само у Црној Гори, националне идеје.
 
“То није карактеристика само Црне Горе, већ и шире. Дошао је, условно речено, тренутак када су Тузи добиле Општину и када су националне партије осетиле шансу да преузму одговорност за управљање општином. То је легитимно”, навео је Ђукановић.

мондо.рс