Градоначелник Мићо Мићић о планираној траси ауто-пута кроз Бијељину :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Мићо Мићић о планираној траси ауто-пута кроз Бијељину


Траса ауто-пута треба да задовољи интересе регије

У просторно-планској документацији града Бијељина већ постоји планирана траса будућег ауто-пута Брчко - Бијељина, која је предвиђена прије  30 година. Она подразумијева обилазак ауто-пута око Бијељине, подразумијевајући прелазак преко Дрине и излазак на ауто-пут Лозница – Шабац, каже за Семберске новине градоначелник Бијељине Мићо Мићић, истичући да би то тренутно била најоптималнија траса будућег ауто-пута Бијељина – Брчко од које би имали интерес Бијељина и Семберија, али и комплетна регија.

„За нас у Бијељини  је прихватљива управо та варијанта ауто-пута. Овдје негдје иза Бијељине, према Јањи, траса би ишла поред Дрине и усмјеравала би се ка Сремској Рачи. То јесте мало дужа траса, око петнаестак километара, али би се то идејно рјешење могло најлакше реализовати, јер већ постоји у просторно-планској документацији. Овим рјешењем ми бисмо једном петљом обухватили прикључак за Угљевик и Тузлу, те на потезу иза Патковаче и прикључак за Зворник. Тако би се остварила веза и са будућом брзом цестом о којој се већ прича, преко Зворника, ка Власеници и даље. Истовремено би се изградила и петља према Бадовинцима, на Павловића путу. То јесте мало дужа траса, али је она, по нама, пуно боља и искористивија. Евентуална варијанта, која би се могла брже реализовати, је већ постојећа траса жељезничке пруге. Експропријација земљишта је у проценту од 90 одсто, већ извршена, те би услиједило одређено проширење те трасе. То је траса која долази до града, практично, до градске заобилазнице, до потеза гдје је планирана и нова жељезничка станица. Са те тачке би се могло кренути даље ка Рачи. Свака прича о најкраћем рјешењу изградње ауто-пута поред ријеке Саве не би била прихватљива за град Бијељину. То је став нашег ресорног одјељења и наших стручњака за саобраћај. У тој варијанти Бијељина би остала у дубљем залеђу од ауто-пута и нама би ауто-пут био удаљен око 20 километара од Бијељине до Раче“.



Градоначелник Мићић напомиње да би у тој варијанти ауто-пут прелазио преко најплоднијег земљишта у Семберији, прије свега Црњелова, гдје је већ извршена комасација. У том случају постојало би десетак физичких препрека које би требало „савладати“ том трасом.
 „Ту су рјечице Лукавац, Гњица, канал дашница, ободни мајевички канал, путеви за Велику Обарску, Батковић и Црњелово, тако да би та траса  била пуно оптерећенија, док је у првој варијанти о којој говоримо траса ишла логичним правцем. Не знамо какво ће коначно рјешење донијети Влада Републике Српске, али ово је став ове регије. Уколико би ауто-пут био удаљен више од пет километара од града, онда би искључивао Бијељину, али и Угљевик и друга већа насеља. Ми предлажемо трасу према Дрини, јер желимо да саобраћајно растеретимо и Дворове, Трњаке и Балатун, поготово Дворове, гдје се често догађају саобраћајне незгоде“.

Градоначелник Мићић за Семберске новине каже каже да од понуђене двије варијанте које су ближе Бијељини требало би одабрати једну трасу која ће задовољити интересе града и других сусједних општина.

Семберске новине/Љ.Љубојевић