Човић: ОХР ће бити измјештен из БиХ ако Шмит буде водио политику Меркелове :: Semberija INFO ::

 

Човић: ОХР ће бити измјештен из БиХ ако Шмит буде водио политику Меркелове


ЗАГРЕБ - Лидер ХДЗ-а Драган Човић најаву доласка новог високог представника у БиХ Кристијана Шмита, према његовим ријечима, дочекао је с весељем.

Мишљења је да ћемо, ако Шмит у значајној мјери буде водио политику коју заговара канцеларка Меркел, врло брзо добити класичну трансформацију улоге ОХР-а.

- Ја се надам у наредних годину-двије да ће ОХР бити измјештен из БиХ и да ће бити неко заштитно тијело изван оквира Устава које неће утицати на уставна одређења у БиХ - изјавио је  Човић за ХРТ.

Човић очекује трансформиацију улоге високог представника за потребе Европске уније.

- Она је дуги низ година, задњих пет-шест, изгубила свој смисао. Мислим да се мора трансформисати за потребе ЕУ. Не можемо добити кандидатски статус и отворити процесе преговора, а истовремено имате тај паралелни институт власти са оним бонским овлашћења јер их неко тумачи да њима можете смјенити, наметнути законска рјешења, промијенити устав ако треба... - казао је он.

Бундестаг је јуче дао зелено свјетло да Шмит и званично постане њемачки кандидат за високог представника у БиХ.

Цијела процедура требала завршити до марта ако чланице Савјета за примјену мира у БиХ (ПИK) изаберу Шмита, а затим све потврди Савјет безбједности УН-а.

​Глас Српске