Полицијска управа Бијељина: Стање безбједности задовољавајуће :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина: Стање безбједности задовољавајуће


На конференцији за медије годишњи извјештај о раду Полицијске управе Бијељина презентовали су начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић, начелник Сектора криминалистичке полиције Срђан Гајић, начелник Сектора полиције Игор Капикула и инспектор Сектора полиције за бебиједност саобраћаја Раденко Кнежевић.

Анализирајући резултате рада за 2020. годину, начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић је истакао да је стање безбједности које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина задовољавајуће, да није било кривичних дјела која би својим последицама изазвала веће узнемиравање јавности.    

,,У периоду јануар-децембар 2020. године евидентирано је  укупно 891 кривично дјело, од тога 748 кривичних        дјела односи се на општи криминалитет, 46  кривичних дјела из области злоупотребе дрога, 63 кривична дјела односе се на привредни криминалитет, а 34 дјела је против безбједности саобраћаја“, изјавио је Стјепан Терзић истичући да је стање криминалитета за 10 одсто мање у прошлој години у односу на 2019. годину, а коефицијент укупне расвијетљености дјела из области општег криминалитета износи преко 80 одсто.

Сагледавајући стање у области криминалитета на подручју Полицијске управе Бијељина за период јануар-децембар 2020.  годне, начелник Сектора крим полиције Срђан Гајић је рекао да су полицијски скужбеници успјешно одговорили на све безбједносне изазове када су у питању послови откривања и спречавања кривичних дјела. 

,,У 2020. години најбројнија су кривична дјела против имовине, њих 417, а поднесена су 356 извјештаја против 332 лица. Коефицијент расвијетљености је 67,4 одсто. Према изјавама оштећених, укупна материјална штета настала извршењем имовинских кривичних дјела у 2020. години износи 1 087 284 КМ“, прецизира Гајић који наводи да је током прошле године пријављено  10 случајева разбојништва, од тога је пет случајева расвијетљено.

Када су у питању кривична дјела из области злоупотребе опојних дрога, наводи Гајић, у току прошле године откривено је 46  кривичних дјела и поднесено 29 извјештаја против 43 лица. У области привредног криминалитета откривена су 63 кривична дјела , а укупна материјална штета настала извршењем ових кривичних дјела износи
2 213 000 КМ, а противправна имовинска корист износи 3 657 000 КМ. 

Говорећи о стању  у области јавног реда и мира речено је да је у 2020. години  забиљежено 1 013  случајева његовог нарушавања.   

,,У посматраном периоду дошло је до повећања случајева нарушавања јавног реда и мира, а повећање је због мјера ограничења кретања,  које је донијела Влада РС у циљу спречавања ширења пандемије корона вируса. Таквиј је 611 прекршаја. Иначе, од укупног броја евидентираних извршилаца, 157 су повратници, а против свих извршилаца поднијето је 99 захтјева за покретање  прекршајног поступка  и издато је 914 прекршајних налога. У четири наврата имали смо нарушавање јавног реда и мира од стране пет и више извршилаца. По мјесту извршења прекршаја највећи број их је извршен на отвореним просторима, трговима и улицама, 620, затим, у угоститељским објектима  и непосредној близини угоститељских објеката  115 прекршаја, а 113 прекршаја евидентирано је на јавним и некатегорисаним путевима“, прецизира Срђан Гајић.

Посматрајући структуру прекршаја, како наводи, највећи број су свађа, вика, вриска и непристојно понашање, затим  вријеђање, туча и физички напад, а кад је ријеч о неовлаштеној употреби  оружја евидентирана је 7 случајева.

Највећи број прекршаја извршен је у периоду од 20 до 24 часа, а  најчешћи узроци су међукомшијска и друга нетрпељивост, дејство алкохола и неријешени имовинско-правни односи.

Када је ријеч о саобраћају, инспектор Сектора полиције за безбједност саобраћаја  Раденко Кнежевић  каже   да је у  2020. години регистровано 1 089 саобраћајних незгода, што је за девет одсто мање у односу на 2019. годину. 

,,У прошлој години евидентирано је укупно 1 089 саобраћајних незгода. Са погинулим лицима било је 13 саобраћајних незгода, са тежим тјелесним повредама 64, док је са лакшим тјелесним повредама регистровано 190 саобраћајних незгода, а 822 незгоде су са материјалном штетом. У овим незгодама 15 лица је смртно страдало (осам у Бијељини, четири у Пелагићеву, два у Шамцу и једно у Лопарама), теже тјелесне повреде је задобило 75 лица, а 282 лица су са лакшим тјелесним повредама, прецизира Кнежевић истакавши да су најчешћи узроци саобраћајних незгода непрописно управљање возилом у саобраћају, непрописно растојање и неприлагођена брзина кретања условима на путу. 
  
На прес конференцији је речено да у току 2021. године планирају уложити додатне напоре како би побољшали личну и имовинску безбједност грађана, како кроз техничко опремање, тако континуираним школовањем и подмлађивањем кадрова.

Семберија инфо