ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА У АМЕРИЧКИМ БИОСКОПИМА :: Semberija INFO ::

 

ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА У АМЕРИЧКИМ БИОСКОПИМА


Први српски филм о геноциду у Независној Држави Хрватској "Дара из Јасеновца" данас започиње свој живот у америчким биоскопима.

Већ сада се може рећи да одавно један филм са простора бивше Југославије није изазвао такву пажњу и толике полемике на америчком континенту и у региону.

Због сада већ чувеног политичког памфлета који је објаљен у Варајетију, у коме се више изражава забринутост због имиџа Хрватске и Хрвата након филмског подсјећања на дешавања у усташко доба и чињенице да овај лист има велики утицај у филмском свијету, стекао се погрешан утисак да је филм добио лоше оцјене пред само појављивање у биоскопима.

Напротив, цијели низ филмских сајтова оцијенио је "Дару из Јасеновца" као одличан или добар филм и указало на његов значај у правилном вредновању историје.

Док један број меинстрим медија попут ЛА тајмса само прерађује Варајетијеву агенду о томе да су усташе биле силеџије и убице, али да је српски филм злонамјеран те да је снимљен због "српске експанзионистичке политике", независни и неизлобирани филмски портали и појединци веома повољно вреднују филм Предрага Антонијевића.
Најновији примјер су рецензија на порталима Ред карпет креш и Бјутфл балад.

Аутори су одушевљени улогом коју је остварила Биљана Чекић у улози Даре, која, како је наведено, сјајно игра дјевојчицу која пролази кроз све ужасе логора.

Описујући бруталности којима су затвореници били изложени у логору, аутори наводи да ово остварење упозорава на зло фашизма.

Сада када знамо за "Балкански Аушвиц", схватамо колико је важно памтити историју - закључује се у веома повољном осврту у Ред карпет крешу.

- Морате бити сигурни да сте ментално спремни прије него што сједнете да погледате овај филм - закључује портал Бјутфл балад свој осврт, алудирајући на тешке сцене у којима се види сав убилачки садизам коме су затвореници били изложени.

Овај портал даје филму оцјену А, односно максималну.

Након првих неколико дана приказивања у САД огласиће се и обични гледаоци и својом оцјенама дати суд о првом српском филму о Холокаусту.
 
(СРНА)