Свјетски дан вода, 22. март 2019. године: Вода за све :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан вода, 22. март 2019. године: Вода за све


Према већ устаљеној пракси, Јавна установа "Воде Српске" организује радни скуп поводом 22. марта - Свјетског дана вода, који се ове године у цијелом свијету обиљежава на тему: "Вода за све".
Скуп у чијем раду ће учествовати све релевантне институције у БиХ из области вода, биће одржан у петак, 22. марта 2019. у Етно-селу Станишићи код Бијељине. На скупу ће бити представљени стручни радови у вези са овогодишњим мотом манифестације "Вода за све".



Према алармантним подацима Организације Уједињених нација, данас више од 2 милијарде људи широм свијета живе без воде за пиће у својим домовима; око 4 милијарде људи, што је скоро двије трећине свјетске популације, доживљавају тешку несташицу воде у трајању од најмање мјесец дана током године; око 159 милиона људи скупљају питку воду из површинских вода, као што су језера, ријеке и потоци; више од 700 милиона људи могло би да буде захваћено интензивном несташицом воде до 2030. године; око 68,5 милиона избјеглица широм свијета данас имају проблематичан приступ питкој води; око 5 милиона људи широм планете годишње умре од болести изазваних загађеном водом; више од 700 дјеце испод пет година старости умире сваког дана од болести изазваних загађеном водом или лоших санитарних услова; више од 800 жена умре сваког дана од компликација у трудноћи и порођају због недостатка чисте воде и потребних хигијенских услова; више од 80 одсто људи који користе несигурне и незаштићене изворе пијаће воде живе у руралним подручјима...

Људи остају без воде из више разлога: због дискриминације по основу пола и рода, расе, етничке и националне припадности, вјероисповијести, по основу рођења, језика, старости, социјалног статуса, због уништења животне средине, раста броја становника, ратних сукоба, присилног расељавања и миграција.

Због свега наведеног, овогодишњи мото Свјетског дана вода - "Вода за све", промовише потребу солидарности са људима и друштвима који имају проблем са приступом чистој води: "Не остављај никога иза себе". Порука Организације Уједињених нација је да сваки човјек има право на воду: "Ко год да си, гдје год да си, вода је твоје људско право"! Сви људи треба да имају право на приступ чистој води за пиће, личну хигијену и употребу у домаћинству. Приступ чистој води унапријеђује јавно здравље и зато је од кључног значаја за одрживи развој и напредак човјечанства. Јер, глобално друштво не може даље да напредује док велики број људи широм свијета живи без чисте воде.