Почело суђење Доналду Трaмпу, очекује се вишесатна расправа и доношење одлуке :: Semberija INFO ::

 

Почело суђење Доналду Трaмпу, очекује се вишесатна расправа и доношење одлуке


ВАШИНГТОН - Друго суђење Доналду ТрАмпу је почело данас у Сенату САД-а. У току је четворосатна расправа о уставности поступка, након чега ће бити потребна већина да би поступак био потврђен.

Предсједавајућа дома Ненси Пелоси је именовала девет демократа који би у суђењу требало да преузму улогу тужиоца, а водећи човјек у данашњем поступку ће бити конгресмен Џејми Раскин из Мариленда који је стручњак за уставно право.

У прва четири сата расправе девет тужилаца, односно сенатора ће расправљати о уставности поступка, а затим ће сви гласати о наставку процеса или прекиду.

Након што њих девет заврше расправу у овом случају, одбрана Доналда Трампа ће имати прилику да изнесе своје доказе и ставове. Услиједиће питања сенатора.

Уколико руководиоци поступка затраже свједоке, биће покренута двосатна расправа о томе, затим и гласање о свједоцима.

И на крају четири сата ће бити искориштена за изношење завршних ријечи обе стране након чега суђење улази у своју завршницу, односно гласа се о осуди или ослобађајућој пресуди.

Лидер већине у Сенату демократа Чак Шумер је рекао да ова институција данас има "свечану одговорност" расправљајући о највећој кривици за коју је икада иједан предсједник ове државе оптужен. Он је републиканске колеге позвао да добро обрате пажњу стварне доказе.

Доналд Трамп је оптужен за изазивање нереда на Капитолу приликом чега је смртно страдало пет особа, а угрожени су животи многих званичника. Данашње суђење се одржава под појачаним осигурањем унутар Капитола што говори да званичници још увијек вјерују да постоји пријетња од нереда.

Агенције / Глас Српске