Почело гласање за избор 46. патријарха СПЦ :: Semberija INFO ::

 

Почело гласање за избор 46. патријарха СПЦ


БЕОГРАД - У крипти Храма Светог Саве почело је гласање за избор 46. патријарха Српске православне цркве (СПЦ), сазнаје Танјуг.

​У крипти Храма у току је сједница Светог архијерејског сабора за избор новог патријарха којој присуствује 36 од укупно 39 епископа.

Засједањем Светог архијерејског сабора Српске православне цркве предсједава епископ сремски Василије, умјесто епископа шабачког Лаврентија, који је јуче хоспитализован.

Блаженопочивши патријарх српски Иринеј упокојио се 20. новембра у Београду од посљедица вируса корона, а сахрањен је 22. новембра у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Ово је први пут да се Сабор одржава на некој локацији ван Патријаршије, а Храм Светог Саве је изабран због пандемије вируса корона и погоднијих услова за спровођење заштитних мјера у том простору.

Кандидат за патријарха може бити сваки од 30 архијереја СПЦ који имају најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор броји чланова.

Према процедури, прво архијереји бирају између себе све док не изаберу три кандидата, а вројеме за то није ограничено.

Услов за избор је натполовична већина присутних владика.

Послије избора три кандидата њихова имена се стављају у Јеванђеље из кога коверат са именом извлачи монах који је изабран за то јер се сматра да је велики духовник, а овог пута апостолским жребом патријарха ће изабрати архимандрит Матеј из манастира Сисојевац, епархија Браничевска.

Глас Српске