Избори у Сребреници и Добоју:Сва биралишта отворена :: Semberija INFO ::

 

Избори у Сребреници и Добоју:Сва биралишта отворена


СРЕБРЕНИЦА, ДОБОЈ-У Сребреници и Добоју данас се одржавају поновљени локални избори, а јутрос су отворена сва бирачка мјеста.

- Свих 26 бирачких мјеста на којима се данас понављају избори у општини Сребреница отворено је на вријеме, у седам часова, и изборни процес одвија се без проблема - изјавила је Срни предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Љиљана Стевановић.

Стевановићева је истакла да су сви чланови бирачких одбора стигли на вријеме на биралишта, а изборе прати велики број посматрача.

На бирачком списку за изборе у Сребреници су 10.002 бирача, међу којима је 391 који живи у другим срединама, али су се пријавили да гласају.

Избори се понављају и на два бирачка мјеста за гласање у одсуству за Сребреницу, и то у Живиницама, гдје је пријављено је 330, а у Градачцу 105 бирача.

На гласачком листићу за избор начелника општине Сребреница налазе се четири кандидата у име четири овјерена политичка субјекта (два независна кандидата, једна коалиција и једна политичка странка), док се на гласачком листићу за Скупштину општине Сребреница налазе кандидати 27 политичких субјеката (један независни кандидат, четири коалиције и 22 политичке странке).

Бирачка мјеста у Сребреници биће отворена до 19 часова, до када траје и предизборна тишина.

На 26 редовних бирачких мјеста у Сребреници именовано је 108 предсједника и чланова бирачких одбора и исто толико њихових замјеника, те један посебан ковид мобилни тим са три члана.

Именовани су и чланови бирачких одбора на два бирачка мјеста за гласање у одсуству за Сребреницу у Градачцу и Живиницама.

Централна изборна комисија БиХ поништила је резултате новембарских избора на 26 од 29 бирачких мјеста у Сребреници, те на биралиштима за гласање у одсуству за Сребреницу у Живиницама и Градачцу у ФБиХ.

- У Добоју су јутрос отворена сва бирачка мјеста за гласање на поновљеним локалним изборима на којима грађани бирају између 85 политичких субјеката, речено је у Градској изборној комисији (ГИК).

Предсједник ГИК-а Ненад Палексић рекао је Срни да су бирачка мјеста отворена у седам часова, али да је на два било до 15 минута кашњења.

Он је рекао да није било инцидената приликом отварања бирачких мјеста.

Према подацима Градске изборне комисије Добој, за поновљене локалне изборе регистровано је 85 политичких субјеката, а право да гласа на 89 бирачких мјеста има 50.615 бирача, осим оних који су на изборима у новембру гласали путем мобилног тима.

Грађани ће на поновљеним изборима за градоначелника бирати између три кандидата.

Поновљене изборе у Добоју и Сребреници у име ЦИК-а надгледа 130 супервизора који су обучени и сертификовани у складу са усвојеним Програмом и методологијом обуке супервизора за надгледање поновљених избора.

Глас Српске