Почело обиљежавање Дана Српске и 29 година од доношења првог Устава :: Semberija INFO ::

 

Почело обиљежавање Дана Српске и 29 година од доношења првог Устава


БЕОГРАД - Обиљежавање Дана Републике Српске и 29 година од доношења првог Устава Српске почело је вечерас традиционалним пријемом, који је ове године приређен у телевизијском студију у форми колажне емисије, у организацији Представништва Републике Српске у Србији.

Емисија под називом "За сва времена", која је почела извођењем химни Републике Српске и Србије, емитује се на првом програму Радио-телевизије Републике Српске, на другом програму Радио-телевизије Србије, те на још 41 локалној и регионалној телевизији у Србији.

Пригодна обраћања у форми укључења имаће предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић, министар спољних послова Србије Никола Селаковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и драмски умјетник Тихомир Станић.

У студију ће бити министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Гледаоци ће моћи да виде и пригодан културно-умјетнички програм, као дио ТВ-пријема са глумцима Народног позоришта Републике Српске Жељком Еркићем и Николином Фригановић и музички програм Гудачког састава Бањалучке филхармоније са солистима сопраном Мињом Шукало и баритоном Синишом Пајићем.

Гости пријема су сви они који ће код својих кућа на телевизији пратити овогодишњу прославу у Србији 9. јануара Дана Републике Српске и 28. фебруара, дана када је усвојен први Устав Републике Српске.

Поводом 9. јануара и 29 година од доношења првог Устава Српске у Београду је у петак, 26. фебруара, одржана трибина о теми "Република Српска пред новим изазовима" коју су организовали Представништво Републике Српске заједно са информативно-политичким порталом "Све о Српској".

Република Српска обиљежава 9. јануар као дан Републике јер је тог датума 1992. године основана у Сарајеву под првобитним називом Српска Република БиХ, а тадашња Скупштина српског народа у БиХ донијела је Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Срна / Глас Српске