Вишковић: Потребно убрзати план вакцинације грађана :: Semberija INFO ::

 

Вишковић: Потребно убрзати план вакцинације грађана


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је потребно убрзати план вакцинације грађана у Републици Српској.

Вишковић је рекао новинарима у Бањалуци да је о потреби убрзања вакцинације грађана у Републици Српској јутрос разговарао са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем.

Након што је са Шеранићем данас у Бањалуци дочекао 20.000 доза друге компоненте руских вакцина против вируса корона, Вишковић је истакао да постоје обећања од произвођача и дистрибутера вакцина да у наредних седам или 10 дана, како је то планом предвиђено, стигне и додатна количина од 20.000 доза компоненте један.

“Република Српска, по мом и мишљењу струке, треба сада да уђе у озбиљан циклус вакцинације свих приоритетних група како је нашим планом вакцинације и предвиђено”, истакао је Вишковић.

Он је рекао да су оно што је обећано грађанима Републике Српске данас у позицији да испуне.

Вишковић каже да је Република Српска обезбиједила, платила и наручила више од 800.000 доза вакцина за 400.000 грађана Републике Српске.

Он је рекао да је разговарао јутрос са људима из Руске Федерације, те да у јулу ове године РС планира нову количину од 500.000 доза вакцина.

“То је све потписано у Меморандуму којег имамо са руским произвођачем за 1.200.000 доза вакцина за Републику Српску. Ушли смо у тај циклус, а стабилизовала се и производња вакцина”, каже Вишковић.

Он наглашава да је Република Српска захваљујући сарадњи са Руском Федерацијом успјела својим грађанима да обезбиједи довољан број вакцина за почетак озбијљнијег плана вакцинације.

Вишковић је подсјетио да је прије седам дана на овом истом мјесту преузето 20.000 доза вакцине компоненте један, а данас је овдје преузето 20.000 доза компоненте два доза вакцине “спутњик ве”.

СРНА / БХРТ