Власт и опозиција сложни у ставу да ОХР треба да оде, различита мишљења о сједници НСРС :: Semberija INFO ::

 

Власт и опозиција сложни у ставу да ОХР треба да оде, различита мишљења о сједници НСРС


БАЊАЛУКА – Народна скупштина Републике Српске треба да пошаље јасну поруку да се ОХР треба да се коначно затвори, а високи представник оде из БиХ.

То је заједнички став представника власти и опозиције, који, с друге стране, имају различита виђења о сутрашњој сједници Народне скупштине Српске.

Народна скупштина Републике Српске сутра ће, на захтјев српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, одржати посебну сједницу на којој ће једина тачка дневног реда бити - оцјена рада високог представника, примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника.

- Народна скупштина Републике Српске треба да пошаље јасну поруку да једино што треба да се деси са ОХР-ом и високим представником јесте да се ОХР коначно затвори, а високи представник оде из БиХ - изјавио је савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ и портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Напомиње да постоји јасна процедура како се бира високи представник у БиХ.

- Република Српска ни на који начин није тражила да буде изабран нови високи представник. Самим тим, он не може да буде изабран у складу са Дејтонским споразумом. Све оно што су радили високи представници од потписивања Дејтонског споразума до данас је било у потпуности незаконито и против Дејтонског споразума, те што се тиче Републике Српске то нема никакву снагу - рекао је Ковачевић.

Он је напоменуо да се у посљедње вријеме све чешће говори о томе да је на дневном реду поново жеља да буде именован нови високи представник у БиХ и да постоје два кандидата – Њемачке и Канаде.

- У свему томе сматрамо да је изузетно битно да се зна став Републике Српске по том питању, због чега је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио сазивање посебне сједнице Народне скупштине, како би се изјаснила о актуелним темама - истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, јако је битан начин на који се бира високи представник, што је јасно дефинисано Анексом 10 Дејтонског споразума.

- Исто тако је битно да је само у једном случају, први пут, када је именован Карл Билт, то урађено у складу са Анексом 10, који каже да стране потписнице Анекса 10, између осталих и Република Српска и ФБиХ заједно са Србијом и Хрватском, треба да се усагласе и да затраже именовање високог представника - објаснио је Ковачевић.

Све послије тога, тврди Ковачевић, било је нелегално.
- И сама бонска овлаштења су у потпуности нелегална, немају никакво правно утемељење, мимо било каквог закона су и у супротности са Дејтонским споразумом - навео је Ковачевић.

Он је додао да ће се о овом питању ускоро расправљати у Савјету безбједности Уједињених нација, те да је важно да постоји јасан став Републике Српске као једне од страна које су потписале Анекс 10 Дејтонског споразума.

- Вјерујемо да високи представник неће бити изабран. С обзиром на то да смо ми ти који треба да предложе тај избор, хоћемо јасно да кажемо да то нећемо да предложимо и да ће било какав избор мимо тога бити у потпуности нелегитиман и за нас неће бити важећи у било ком смислу-  рекао је Ковачевић.
Он је напоменуо да Република Српска нема ништа персонално против било кога, али да је њеним представницима стало до тога да се поштују процедуре и Дејтонски споразум.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић је рекао да СДС не подржава одржавање ове сједнице, али да ће јој посланици из ове странке присуствовати због одговорности према грађанима.

Станић сматра да се о озбиљним стварима као што је ова све партије морају договорити.

Када је ријеч о раду високог представника у БиХ, Станић је навео да треба водити дипломатску политику - без сукоба са факторима који су политички прејаки, те навео да Српска "није у позицији да условљава високог представника".

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало такође сматра да ОХР треба да иде из БиХ, али да је посебну сједницу парламента Српске можда требало одгодити неколико дана, јер је о тим крупним питањима потребно јединство свих политичких фактора.

Бундало је након скупштинског Колегијума рекао новинарима да ће се посланици ПДП-а о подршци захтјеву за одржавање посебне сједнице изјаснити када прочитају материјале.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Душко Ивић рекао је да ће се о овом питању изјаснити када добију материјале, али сматра да је тема посебна сједнице "политикантска".

Он је навео да би међународни фактори требало да раде на сузбијању политичке корупције у БиХ.

Ковачевић поручио је данас да је срамна оцјена опозиције да је "политиканство" сазиванје посебне сједнице парламента Српске на којој ће бити разговарано о високом представнику.
- Називати политиканством то што на најдиректнији могући начин бранимо уставна овлаштенја Српске, јесте у ствари политиканство опозиције - рекао је Ковачевић.

Глас Српске