ЗА СИЛОВАЊЕ ТРУДНЕ СРПКИЊЕ СУД БИХ ОСЛОБОДИО КОСТЈЕРЕВЦА :: Semberija INFO ::

 

ЗА СИЛОВАЊЕ ТРУДНЕ СРПКИЊЕ СУД БИХ ОСЛОБОДИО КОСТЈЕРЕВЦА


Foto: RTRS
Суд БиХ изрекао је првостепену пресуду којом је одбио оптужницу против Адема Костјеревца, оптуженог за силовање трудне Српкиње на подручју Зворника 1992. године. Није нам познато да је до сада пред Судом БиХ забиљежен примјер да је након проведеног доказног поступка одбијене оптужницу, која је у истом суду и потврђена и то за дјела ратног злочина. Мада је предметни тужилац најавио жалбу на пресуду, вјера у правду пред БХ правосуђем поново је пољуљана.

Образложење судског вијећа, којим је пресједавала Мира Смајиловић, за пресуду којом је одбачена оптужница против Адема Костјеревца, јесу процесни недостатци, настали током истражног поступка вођеног у САД, одакле је извршена екстрадиција оптуженог. Напомињући да је Вијеће уважило аргументе одбране и да се неће освртати на изведене доказе, а међу којима је и свједочење жртве и то у 2 наврата, Смаиловићка каже да се изјава о саслушању Костјеревца, узета 9. децембра 2014. у Сједињеним Америчким Државама , ни у ком случају не може сматрати записником о испитивању у истражном поступку.

- Увидом у овај документ може се јасно утврдити да тада осумњиченом није предочено за које кривично дјело се терети и основи сумње који стоје против њега, докази који га терете, да има право на браниоца, нити је таксативно ппоучен о правима које има као осумњичени -нагласила је Мира Смаиловић, предсједавајућа Судског вијећа Суда БиХ.
Смаиловићева се у образложењу позива на Закон о кривичном поступку БиХ, као и на европску конвенцију о људским правима, мада је и према њеним наводима Костјеревац саслушан у Америци и у складу са законима САД.

- Тужилац Тужилаштва БиХ није имао било каква овлаштења да утиче на ток и садржај испитивања. Суд БиХ, што је врло важно, који је у моменту потврђивања оптужнице дужан да виоди рачуна о таквој врсти проблема је потврдило ту оптужницу - рекао је Радивоје Лазаревић, правни опуномоћеник оштећене.

Остаје да се поново питамо гдје је правда за силовану и злостављану Српкињу, за њено нерођено дијете и има ли, уосталом пред Судом БиХ правде за злочине над Србима.

-Пошто знам да је истина оно што пише у оптужници ја морам да се надам и као адвокат и као човјек да ће доћи, бар до дјелимичног задовољења правде - додао је Лазаревић.

А у оптужници стоји да је Адем Костјеревац, предратни комшија школски друг мужа оштећене, у униформи муслиманске војне полиције вишеструко силовао утамничену жену и то у трећем мјесецу трудноће, усљед чега је и побацила. Костјеревац је након рата, са супругом и четворо дјеце, побјегао из БиХ у Америку, одакле је и изручен.

​Њему је, кажу повријеђено право на одбрану. Права на правду жртви судско вијеће предвођено Миром Смаиловић није се ни дотицало.
 
(РТРС)