БиХ добила ознаку Свјетског савјета за туризам као безбједна дестинација :: Semberija INFO ::

 

БиХ добила ознаку Свјетског савјета за туризам као безбједна дестинација


САРАЈЕВО  - БиХ је добила ознаку Свјетског савјета за туризам и путовање да је дестинација безбједна за путовање (WTTC SafeTravel), након што је преузела и усвојила њихов ковид-19 водич и смјернице у којем су детаљно разрађени кораци и поступања током пандемије у индустрији туризма, саопштено је из федералног Министарства заштите животне средине и туризма.

У саопштењу је наведено да је земља суочена с тешким стањем у погледу пораста броја обољелих од вируса корона и тешком економском ситуацијом за све привредне субјекте у туризму, као и друге земље које су у сличној ситуацији.


Будући да овај сектор биљежи значајан постотак радне снаге, из Министарства туризма истичу да је потребно заштитити све туристичке раднике и њихове породице, као и домаће и међународне туристе, а то се постиже, између осталог, усвајањем препорука свјетске организације, лидера у туризму.

Добијањем међународне ознаке као безбједне дестинације, БиХ показује одлучност да се позиционира на међународном тржишту и прати свјетске туристичке трендове.

Ово је први, али кључни корак у постизању опоравка туристичке индустрије и враћању повјерења међународним путницима у сектор туризма.

Министарство захваљује УСАИД пројекту "Туризам" на помоћи коју је пружио ентитетским владама, Брчко дистрикту и Савјету министара на изради, развијању и усвајању неопходних протокола којима је омогућено добијање ове ознаке.

У наредном периоду планирано је стварање претпоставки да сви чланови туристичке индустрије, односно запослени, буду оспособљени за рад у складу с протоколима.

Из Министарства позивају послодавце и запослене из индустрије туризма да похађају курсеве везане за ковид водич и протокол Свјетског савјета за туризам и путовања, које је развио УСАИД "Туризам", а који су у складу с здравственим и безбједносним протоколима, те међународном ознаком о безбједном путовању.

Ово министарство напомиње да је, поред добијања ове ознаке, потребно да се запослени у туризму разумију, а компаније послују у складу с добијеном ознаком.

​Срна / Глас Српске