ПРЕДСТАВНИЦИ СПЦ ПОСЈЕТИЛИ ЦРВЕНУ ЗОНУ КОВИД БОЛНИЦЕ ШТАРК У БЕОГРАДУ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВНИЦИ СПЦ ПОСЈЕТИЛИ ЦРВЕНУ ЗОНУ КОВИД БОЛНИЦЕ ШТАРК У БЕОГРАДУ


Foto: SPC.RS
Представници Српске православне цркве /СПЦ/ су, уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија, посјетили данас црвену зону у привременој ковид болници у арени "Штарк" у Београду, гдје су обољелим од ковида 19 пружили молитвене ријечи утјехе и охрабрења.

Делегација СПЦ, предвођена старјешином цркве Ружица протојерејем-ставрофором Владимиром Вукашиновићем, осим молитвених ријечи охрабрења, болесницима је подијелила и скромне поклоне - икону, крст и водицу из Капеле Свете Петке.

Вукашиновић је рекао да ова посјета, иако се неком може учинити необична па и неочекивана, представља органски, природни, израз црквене дјелатности у свијету, саопштено је из СПЦ.

- Данас смо дошли да молитвено подржимо и окрепимо нашу болесну браћу и сестре, у времену када је и на мјесту где је њима та помоћ најпотребнија - навео је он.

Вукашиновић је истакао да и свештеници, попут здравствених радника и других помагачких професија, у оваквим тешким временима са удвострученом ревношћу и одговорношћу обављају своју дужност.

Он је напоменуо да та дужност, на првом мјесту, подразумијева молитву за здраве и болесне, за љекаре и медицинске раднике, те у крајњој линији за сав свијет погођен овом пошашћу.

- Овога пута ту молитву нисмо произнијели у храмовима, него смо ријешили да то учинимо, заједно са пацијентима који то желе и медицинским особљем, управо тамо гдје се велика битка за живот и здравље одвија - у црвеној зони ковид болнице - рекао је Вукашиновић.

Према његовим ријечима, ријечи утјехе и охрабрење, спремност да се чују емоције страха и стрепње, понекад безнађа и панике, те помогне њихово превладавање вјером, надом и љубављу - све то спада у свештеничку службу и данас је потребније него у другим уобичајеним временима.

- Посјета ковид болници организована је у првој седмици Великог поста, тачније у Чисту сриједу након литургије пређеосвећених дарова. Тиме је симболички показано да вријеме поста није само вријеме личне духовне борбе него се увијек тиче и другог, сваког људског бића коме је помоћ потребна - истакао је Вукашиновић.

Он је напоменуо да о тој равнотежи поста и молитве и дјелатне љубави према ближњима и свето јеванђеље говори вијековима.

- А, од скора ту поруку можемо да гледамо, и на њу се угледамо и у личности нашег патријарха Порфирија, који је пожртвовано служио потребама ближњих током цијеле досадашње црквене службе, а то наставља да чини и на трону Светог Саве - рекао је он.

Делегација СПЦ је посјетила ову ковид болницу уз одобрење и разумијевање Министарства одбране Србије, љекара и медицинског особља "Штарк" арене.

У делегацији СПЦ су, осим протојереја Вукашиновића, били и духовник у Клиничком центру Србије јереј Зоран Керезовић, апсолвент Богословског факултета јеромонах Ефросин Уко, ђакони цркве Ружице, те продекан Православног богословског факултета у Београду Србољуб Убипариповић.

Били су присутни и управник Музеја СПЦ Владимир Радовановић, те вјероучитељи ђакон Стеван Јовановић и Велибор Мартиновић, као и студент Кристина Давидовић.
 
(СРНА)