Данас је Свјетски дан вода: Због короне само симболично обиљежавање :: Semberija INFO ::

 

Данас је Свјетски дан вода: Због короне само симболично обиљежавање


Данас је Свјетски дан вода. Свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта. Тај дан је усвојен резолуцијом УН-а у децембру 1992. године. Већ од 1993. године овај дан је почео да се обиљежава и, временом, значај овог дана је почео да расте.

Овим даном Уједињене нације желе да подсјете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима свијета. 

Вода има непроцјењив значај у еволуцији живог свијета. Вода практично представља услов опстанка живота на Земљи. Први облик живота настао је у води. Вода у свјетском океану представља природни регулатор температуре на Земљи. Вода омогућава узгајање пољопривредних култура, што је неопходан услов за производњу хране. Користи се и у осталим привредним активностима - водоснабдијевању, индустрији, саобраћају и другим дјелатностима. Глобална потрошња воде се повећава сваке године. Вода обухвата 2/3 Земљине површине и са запремином од 1,6 милијарди km кубних представља најраспрострањенију животну средину. Копнене воде чине само 0,5% свих водених пространстава на Земљи и распоређене су као површинске и подземне воде. 

При употреби воде, неминовно је настајање отпадних вода. Оне морају да се адекватно пречишћавају да би се вратиле у природни водни ресурс.

• 50% текућих вода је трајно уништено.
• Најквалитетнију воду имају Финска, Канада, Нови Зеланд, Велика Британија итд.
• Човјеку је неопходно минимум 50 литара воде дневно - за пиће, прање, кување и санитарије. Још 1990. године милијарду људи на планети није имало тај минимум. 

Од како је установљен Свјетски дан вода обиљежаван је низом пригодних манифестација. Међутим, ове године због епидемиолошких мјера, обиљежавање Дана вода биће само симболично. Симболично ће овај дан бити обиљежен и у Бијељини.