Шест чланица позива ЕУ да се усредсреди на БиХ: Земља једва функционише :: Semberija INFO ::

 

Шест чланица позива ЕУ да се усредсреди на БиХ: Земља једва функционише


БРИСЕЛ - Бугарска, Хрватска, Кипар, Грчка, Мађарска и Словенија саставили су незванични документ у којем позивају ЕУ да се усредсреди на БиХ и помогне земљи да спроведе кључне реформе.

Шест земаља Источне и Јужне Европе тврди да БиХ "једва функционише" и да јој треба помоћи у спровођењу реформи које би требале да подстакну кандидатуру земље за чланство у ЕУ и да ублажи тензије у региону.

Документ је састављен пред данашњи састанак Савјета ЕУ за спољне послове, на којем ће у Бриселу учествовати министри спољних послова 27 земаља чланица ЕУ.

У документу, који је портал "Еурактив" наводно добио на увид, наглашено је да БиХ мора да остане у строгом фокусу Уније и да политичка питања у БиХ захтијевају већу пажњу Савјета ЕУ за спољне послове и Европског савјета.

Портал наводи да је БиХ и даље "талац етничких тензија између православних Срба, Хрвата католика и муслиманских Бошњака", више од 25 година након што је Дејтонским споразумом 1995. године завршен најкрвавији сукоб у Европи још од Другог свјетског рата, те да "незграпна власт једва функционише" у земљи.

У тексту пише да власти у БиХ споро спроводе демократске и економске реформе, те да је земља врло мало напредовала на путу чланства у ЕУ.

Користећи пажљив дипломатски језик, дипломате у документу наводе да су пред БиХ и даље велики изазови на путу ка демократској зрелости и "пуне функционалности као државе".

Неименовани дипломата ЕУ упознат са питањем рекао је да је сврха документа да се БиХ стави у фокус Уније и да се подстакне подршка држава чланица у спровођењу кључних реформи које би требале да буду завршене ове године, укључујући изборни закон.

Главни покретач иницијативе је Хрватска, чланица ЕУ од 2013. године, која одржава близак контакт са Хрватима у БиХ.

У документу се додаје да ЕУ не треба да штеди труд да помогне да БиХ постане званичан кандидат за чланство, али се и строго инсистира на напредовању у свим подручјима од интереса, као и на томе да се не спушта љествица и постигне одговарајућа равнотежа између условљености и подстицаја.

Из ЕУ истичу да стагнирајућа економија, као и подијељен политички рељеф и недостатак повјерења, доводе до застоја у функционисању институција у БиХ.

На све наведено надовезује се и илегална миграција људи из Африке и са Блиског истока, који користе балканску руту како би дошли до Западне Европе, као и хуманитарна криза у западном дијелу БиХ, гдје је у импровизоване кампове смјештено неколико стотина миграната.

Срна / Независне