СУТРА ПОЧИЊЕ ЉЕТЊЕ РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА :: Semberija INFO ::

 

СУТРА ПОЧИЊЕ ЉЕТЊЕ РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА


Љетње рачунање времена почеће сутра, у недјељу, 28. марта, помијерањем казаљки на часовнику за један сат унапријед. Казаљке на часовнику биће помјерене са 2 на 3 часа. Иначе, љетње рачунање времена почиње посљедње недјеље у марту у 2 часа, а завршава се посљедње недјеље у октобру. 

Подсјећамо, прољеће на сјеверној Земљиној полулопти почело је 20. марта, у 10 часова и 37 минута. У исто вријеме за становнике на јужној Земљиној полулопти почела је јесен.

Иако је сваки Европљанин, који се понадао крају помијерања казаљки на сату два пута годишње, за сада ништа од тога. Наиме, већина земаља чланица ЕУ захтијевала је додатно вријеме како би се у пракси примијенило укидање помијерање казаљки на сату на љетње, односно зимско рачунање времена.

Европски парламент усвојио је одлуку да се о укидању помијерања казаљки на сату земље чланице ЕУ одлуче да ли желе да задрже љетње или зимско рачунање времена.

Државе чланице остају неусаглашене око бројних питања, а њихово је одобрење потребно како би промјена ступила на снагу.

Румунија, која предсједава Унијом, упозорила је да је неопходно да се усагласе сви ставови, свих чланица ЕУ како би се спријечиле ,,шароликости временских зона" и осигурало правилно функционисање јединственог тржишта.
-Морамо престати са помјерањем казаљки на сату", поручују и многи званичници ЕУ.

И већина грађана ЕУ, као и становника наше регије, не жели да помјера казаљке два пута годишње, али за сада остаје да помјеримо казаљке на сату ноћас, један сат унапријед, са два часа помјерићемо казаљке на три сата и тако ћемо ноћас спавати један сат мање, уз наду да ће што прије престати помијерање казаљки два пута годишње.