СЛОВЕНИЈА: ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ ЗАВИСИ ОД ВРСТЕ ПРИМЉЕНЕ ВАКЦИНЕ :: Semberija INFO ::

 

СЛОВЕНИЈА: ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ ЗАВИСИ ОД ВРСТЕ ПРИМЉЕНЕ ВАКЦИНЕ


Словенија је донијела одлуку којом се улазак у ту земљу различито третира с обзиром на врсту вакцине којом је путник вакцинисан.

Онај ко је примио вакцину "модерна" у Словенију може ући 14 дана након вакцинације, "астра зенеку" 21 дан након прве дозе, а "фајзерову" седам дана након другог вакцинисања.

Ова одлука словеначких власти биће на снази најкраће до 2. априла.

Улазак у Словенију из Хрватске могућ је и без теста, али у том случају путници морају бити вакцинисани.

- Онај ко је преболио ковид 19 може уз љекарску потврду која важи шест мјесеци ући и у Хрватску и у Словенију.

Дакле, они који су пребољели и који су вакцинисани не требају имати негативан тест, као ни хрватски држављани који одлазе у Словенију службено, ради послова сигурности, цивилне заштите и здравства - каже шеф истарског Штаба цивилне заштите Дино Козлевац.

Он каже да је ријеч о очекиваној одлуци, ако се узме у обзир ситуација у окружењу.

Словенија је од петка пооштрила мјере на границама. Школарци старији од 13 година и они који раде у словеначким фирмама морају имати негативан антигенски тест који није старији од седам дана.

Након истека тог рока, антигенски тест, који кошта око 25 евра, мора се поновити, а то се, наводи Козлевац, може учинити у Умагу, Поречу и Бузету, преноси "Глас Истре".

Антигенски тест морају имати и особе које превозе школарце и оне који користе здравствене услуге у Словенији. Сви други који због оправданог разлога путују у Словенију морају имати пи-си-ар тест.

Људи у транзиту, с друге стране, не морају имати ни тест, нити икакве потврде при уласку у Словенију.
 
(СРНА)