Европа би до љета могла изаћи из пандемије :: Semberija INFO ::

 

Европа би до љета могла изаћи из пандемије


Фото - Танјуг / АП
БРИСЕЛ - ЕУ би из пандемије вируса корона могла да изађе до љета, рекли су учесници видео-конференције о стратегији Уније за вакцинисање против ковида 19.

"Надам се да ће ЕУ изаћи из пандемије што прије, чак и прије љета. Све потребно је ту - имамо све више вакцина, а имаћемо нове залихе других лијекова против ковида 19", рекао је директор Главне управе Европске комисије за здравље и безбједност хране Джон Рајан.

Шеф Европског центра за спречавање и контролу болести Карл Екдал упозорио је да је ситуација у Европи тренутно забрињавајућа и да је у посљедње три седмице погоршана, па је прошле седмице ЕУ имала 1,7 милиона случајева вируса корона и 25.000 мртвих.

"Мислим да морамо бити реални, а не оптимистични или песимистични. Али, мислим да имамо добру шансу", навео је он, говорећи о могућности да Европа до љета изађе из пандемије.

Он је нагласио да је вакцина огроман напредак јер за њен развој иначе треба низ година, а сада је постала доступна у једној години.

Директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак сматра да се, уз помоћ вакцина, те поштовањем мјера и тестирањем најновијим тестовима који су све једноставнији успјешно може изборити против ковида 19, преноси Хина.

Учесници конференције нагласили су потребу да ЕУ јача своју припремљеност за будуће пандемије које се могу догодити за 10 или 20 година како се не би поновила прошлогодишња несташица маски, рукавица, респиратора и друге опреме.

Они су похвалили јачање европских капацитета у секвенцирању нових варијанти вируса, што омогућава њихово боље праћење.

Наглашено је да ЕУ има добар систем за идентификовање нуспојава вакцине, који информише све чланице, али и да су оне уобичајене када се вакцинише тако велики број људи.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је прошле седмице да би ЕУ могла да вакцинише 70 одсто одраслих становника у другом кварталу ове године.

Секретар Комисије за унутрашње тржиште Тјери Бретон рекао је да Европа, због убрзане вакцинације, ове године може рачунати на љетну туристичку сезону јер ће добити више од 420 милиона доза до средине јула.

Срна / Независне