УНАПРЕЂЕЊЕ ПОДСТИЦАЈА И ПОМОЋИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

УНАПРЕЂЕЊЕ ПОДСТИЦАЈА И ПОМОЋИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА СЕМБЕРИЈЕ


У просторијама Аграрног фонда одржана је  конференција за медије на којој су говорили директор  Инвестиционе развојне банке Дражен Врховац, помоћник министра пољопривреде Зоран Малетић, начелник Одјељења за пољопривреду града Бијељине Стеван Тривковић  и директор Аграрног фонда Златан Лазаревић. Тема разговора биле су активности Аграрног фонда на унапређењу подстицаја и помоћи пољоипривредним произвођачима на подручју Семберије у 2021. години. 

Како је истакао домаћин, директор Аграрног фонда Златан Лазареви, конференцији за медије претходио је састанак који је, с циљем помоћи пољопривредним произвођачима,  организовао помоћник министра Зоран Малетић.

- Амандманима смо успјели буџет повећати на 1.400.000 конвертибилних марака, био је то први корак, а сад радимо на једној кредитној линији о којој ћемо више рећи кад је у потпуности дефинишемо. Иначе, још увијек нисмо усвојили Правилник и програм трошења средстава за 2021. годину с обзиром на то да је буџет тек усвојен на сједници Градске скупштине одржаној 31. марта. Желим само да вас обавијестим и пренесем јавности да ми интензивно радимо прије свега на Програму развоја пољопривреде које води Одјељење за пољопривреду у сарадњи са Министарством пољопривреде и пољопривредним факултетима у Источном Сарајеву и у Бања Луци и Аграрним фондом“, изјавио је Лазаревић додавши да су у настојању да барем близу досегну   оно што ће бити предвиђено, јер у Градском буџету нема довољно средстава за оно што ће бити у програму, одлучили су се за договор са Инвестиционом развојном банком. Како најављује, детаљније информације везано за помоћ пољопривредним произвођачима у 2021. години даће у што скорије вријеме. 

Зоран Малетић је нагласио да Министарство пољопривреде и Влада РС дају пуну подршку пољопривредним произвођачима Семберије.

- Аграрни фонд у Бијељини је први који је основан у Републици Српској, поред њега постоји још један у Требињу, али овдје је срце комплетне производње и имаће нашу комплетну подршку и у наредном периоду. Домаћинства на подручју Семберије морамо развијати, а исто тако морамо радити и на увезивању како произвођачких, тако и прерађивачких капацитета“, истакао је Малетић. 

Начелник Одјељења за пољопривреду града Бијељине Стеван Тривковић  каже да се  стратешки програм доноси за наредне три године, а циљ им је да он буде што квалитетнији. 

- Тражимо рјешења у која можемо укључити Инвестициону развојну банку како би пружили што већу подршку сектору пољопривреде на подручју града Бијељине. Сагледавамо све могућности  и мислим да ћемо врло брзо изаћи са тим програмом, а гро тих мјера биће усмјерен  на мале пољопривредне произвођаче, како би они повећали обим производње и дошли у могућност да користе подстицајна средства Министарства пољопривреде“, најављује Тривковић.  

Дражен Врховац наглашава да се ИРБ-е  и до сада, кроз своје мјере, јасно поставила као подршка домаћој привреди, а програм који је презентован на састанку у Аграрном фонду даје наду да ће домаћа привреда кренути узлазном путањом. 

-Овај пројекат се тиче малих произвођача који ће на подручју Семберије имати подршку како Аграрног фонда и Министарства пољопривреде, тако и ИРБ-еа. Желимо да донесемо, као и до сада што смо их заједно са Владом усаглашавали, конкретније мјере и са јасним ефектима помоћи  нашој привреди. Знате да смо одмах на почетку епидемије ковид-19 смањили све наше кредитне линије на фиксну камату 0,5 одсто, што је испод инфлације, која јасно говори да је терет кризе преузела ИРБ са својим ресурсима. Такође, увели смо грејс период и период мораторијума у пуном смислу мирују све обавезе у периоду од пет до шест мјесеци, што значајно олакшава рад наших привредника и значајно ослобађа одређена ликвидна средства која наши привредници могу да искористе да превазиђу ову ситуацију“ указао је Дражен Врховац који је овом приликом истакао да их увијек посебно радују конкретни пројекти који су усмјерени директно на наше привреднике, без обзира која је то дјелатност. 

-Шаљемо јасну поруку да смо уз привреду Републике Српске“, поручио је Врховац.

Семберија инфо