Знакови који указују на употребу дрога :: Semberija INFO ::

 

Знакови који указују на употребу дрога


Родитељи често кажу како нису имали појма да њихов тинејџер пије или користи дроге. То је обично због тога што су занемаривали очите знакове који су се указивали око њих. Немојте да се то деси и вама. Овдје су описани знакови које бисте требали тражити.

Родитељи се питају како препознати да њихово дијете узима дроге и што учинити кад се такав проблем појави. Знакови који упозоравају да је могуће да дијете има озбиљнијих проблема с узимањем средстава овисности су сљедећи:

Промјене у понашању

• изражена склоност лагању, варању, крађи, проблеми с полицијом
• напуштање старих пријатеља, избјегавање причања о новима
• посједовање веће количине новца
• честа и безразложна љутња, насилничко понашање, раздражљивост и тајновитост
• љутња и избјегавање разговора о дрогама
• смањена мотивација, недостатак енергије и самодисциплине, низак степен самопоуздања
• смањено занимање за раније активности и хобије
• опадање школског успјеха
• све слабије школске оцјене
• чести неопрадвани изостанци, лијеност

Тјелесни знакови

• тешкоће у памћењу и концентрацији
• слаба координација покрета, неповезан, нејасан говор
• нездрав изглед
• запуштање личне хигијене
• закрвављене очи, изразито проширене или сужене зјенице
• поремећај ритма спавања и исхране
• губитак тјелесне тежине
• умор или хиперактивност
 
Очити знаци злоупотребе дрога

• посједовање прибора као што су луле, цигаретни папир, ампуле и бочице, капљице за очи, шприце, игле, нагорјеле кашичице или чепови боца, ватице и сл.
• посједовање дрога: различитих врста таблета, бијели до смеђи прах, суво лишће, сјеменке, непознате биљке у цвјетњацима, перфорирани комадићи папира с цртежима, боце алкохолних пића, љепила или плин за упаљаче који брзо нестаје и слично.
Проналажење дрога или предмета за употребу дроге, свакако, треба схватити као озбиљан знак. Други набројени знакови нису специфични и указују на то да се с дјететом нешто догађа. Промјена фризуре, начина одијевања, говора и понашања или расположења, нормална је за адолесцентску доб. Каткад је тешко разликовати нормалне и очекиване промјене понашања адолесцената од оних које су посљедица злоупорабе алкохола и осталих дрога. Љутња, промјене расположења, губитак интереса могу указивати и на постојање других проблема, као што је депресија. У сваком случају, ако су промјене изразите и дуготрајне, захтијевају пажљивије проматрање.
 
Нос препознаје

Ваш тинејџер упада у кућу нпр. након изласка с пријатељима. Како ћете знати да ли је пушио или пио алкохол? Разговарајте с њим, али немојте викати из друге просторије и кроз затворена врата, него лицем у лице. Ако је ваш син пушио цигарете, пио алкохол или пушио марихуану, осјетићете задах из његових уста. Уколико је сједио у задимљеној просторији, мирис дима ће се увући у његову одјећу и косу. То није обавезан знак да је он крив, али ако намиришете мирис траве, нека вам се упали аларм, иако није он пушио, био је с пријатељима који јесу. Такође, требало би да будете сумњичави ако је ваш син ушао у кућу, жваћући свјежу жвакаћу гуму или пеперминт бомбону или свјеже мирише на парфем или лосион. Вјероватно настоји прикрити мирис који би га одао.

Погледајте пажљивије

Ако ваш тинејџер употребљава илегалне супстанце, вјероватно постоје докази које можете опазити. Док будете причали с њим након што се врати кући послије изласка с пријатељима, пажљиво га погледајте. Обратите пажњу на његове очи, јер ако је нешто користио, то ће се примијетити на очима. Ако је пушио марихуану, очи ће му бити црвене и закрвављене, зјенице сужене, а капци полузатворени. Ако је пио алкохол, зјенице ће му бити раширене и тешко ће се моћи усредоточити на вас. Осим тога, алкохол убрзава циркулацију крви што доводи до тога да ће му лице и образи бити румени. Такође, постоје знакови који указују на употребу опаснијих дрога. Интравенска употреба дрога оставља трагове на рукама, али понекад и на другим мјестима као што су ноге. Дуги рукави током врућих љетних дана могу представљати покушај скривања трагова од убода игле. Ушмркавање кокаина понекад узазива крварење из носа и временом нестаје преграда која дијели носнице. Ране и красте око уста и носа, уз мрље од боје по одјећи или тијелу, мирис хемикалија или цурење носа могу указивати на употребу инхаланата. Инхаланти су хемикалије које се користе у сваком домаћинству, а дјеца и млади их злоупотребљавају удишући њихова испарења како би се надрогирали.
 
Промјене расположења

Сценарио је исти као претходни. Ваш син се вратио кући након изласка с пријатељима. Како се понаша? Да ли је гласан и одбојан, или се хистерично смије без разлога? Да ли је необично неспретан, при чему запиње за намјештај и удара у зидове, сам себи подапиње ноге и обара ствари око себе? Да ли је недруштвен, повучен и необично уморан и полузатворених очију? Да ли одмах улази у купатило? Све су то знакови да је користио неку илегалну супстанцу: алкохол, марихуану или нешто треће. Не морате дизати панику на најмање промјене расположења кад ваше дијете дође кући, али обратите пажњу на необично или екстремно понашање. Такође, требате свакодневно обраћати пажњу на понашање вашег тинејџера. Ако је ваш тинејџер постао шутљив, љутит, повучен и некомуникативан, и такво понашање траје неколико седмица, знајте да се нешто дешава. Можда ће се наљутити ако покушате допријети до њега и рећи ће вам да га оставите на миру, али требате сазнати шта се дешава.
 
Иако постоји безброј разлога због којег дијете може бити промјенљивог расположења, ипак, требате имати у виду и могућност злоупотребе дрога. Ако примијетите да нешто није у реду, на вама  је да откријете шта се, заиста, дешава са њим.

​Семберске новине - Семберија инфо