ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА ВЕТЕРИНАРА :: Semberija INFO ::

 

ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА ВЕТЕРИНАРА


Одговор ветеринара на кризу ковид-19

Већ двадесет и прву годину заредом, широм свијета се обиљежава Свјетски дан ветеринара. Овом приликом ветеринарска струка истиче своје различите доприносе здрављу и животиња и људи, истичући виталну улогу ветеринара у осигурању добробити животиња, сигурности хране, сигурне трговине животињама и животињским производима широм свијета, као и заштити јавног здравља.

Свјетска ветеринарска асоцијација покренула је обиљежавање Свјетског дана ветеринара 2000. године, и то на посљедњу суботу у априлу сваке године како би прославила ветеринарску професију. Циљ је представити важност ветеринарске професије у друштву, као и истаћи појединце у фокусу. Активности Свјетског дана ветеринара широм свијета разликују се од семинара, радионица, активности ,,отворених врата" на клиникама, у болницама и ветеринарским школама, друштвених и медијских догађаја како би се јавност информисала о кључној улози коју ветеринари имају у нашем свакодневном животу.

Свјетска Ветеринарска Асоцијација и Свјетска организација за здравље животиња сваке године бирају другу тему за обиљежавање Свјетског дана ветеринара. Одабрана тема за обиљежавање Свјетског дана ветеринара 2021. године је: ,,Одговор ветеринара на кризу ковид-19“.

Континуирана пандемија ковид-19, узазвана вирусом САРС-ЦоВ-2, промијенила је живот какав познајемо и значајно утицала на глобалну популацију људи и животиња. Па ипак, кроз ово изазовно вријеме, ветеринарска медицина се смислено и брзо развијала, показујући способности ветеринара да се сналазе, прилагоде и да наставе са својом улогом лидера у заштити здравља и добробити животиња и заштити јавног здравља'', наводе стручњаци Ветеринарског завода који дјелује уоквиру ИНЗ-а.

- Као ветеринари, ми смо професионалци и морамо рећи да ,,нажалост“ имамо много искуства са превенцијом и контролом глобалних епидемија. Сада више него икад, ветеринари помажу у већини земаља нашим хуманим колегама. Неколико ветеринарских универзитета, клиника и пракси већ је донирало своје маске и друге заштитне материјале болницама и другим здравственим установама. У многим земљама ветеринарска струка је предала кључну опрему, као што су респиратори, која је потребна за медицински сектор. Ветеринарски институти и лабораторије помажу у многим земљама провођењем ковид тестирања. Индустрија за заштиту здравља животиња производи медицинска средства и заштитну опрему. Многи су ветеринари водеће особе у ковид кризним радним групама у својим државама, као и на европском нивоу, истиче Русмир Голетић, доктор ветеринарске медицине из Института ИНЗ.

На дјелу је и ветеринарска солидарност унутар струке. У неким земљама, због самоизолације или мјера социјалног дистанцирања, ветеринарска радна снага је под изузетним оптерећењем. Од виталне је важности да сви заједно раде као професија како бисмо у највећој могућој мјери ублажили све утјецаје на властиту добробит и добробит колега, као и озбиљне утјецаје на добробит животиња.

- Овом приликом посебно требамо истаћи улогу и значај колега са Ветеринарског факултета у Сарајеву, који су међу првима у региону успјели изоловати вирус САРС-ЦоВ-2, као и неколико његових мутација. Ради се о фантастичном успјеху тима стручњака Ветеринарског факултета, који својим радом значајно доприносе борби против ове пандемије. Нема сумње да су и многи други ветеринари широм БиХ директно или индиректно учествовали и даље учествују у борби против пандемије ковид-19'', истиче Голетић.