Тегелтија: До краја јуна значајна количина вакцина за БиХ :: Semberija INFO ::

 

Тегелтија: До краја јуна значајна количина вакцина за БиХ


БРИСЕЛ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Бриселу да постоји јасно обећање ЕУ да ће БиХ до краја јуна добити значајну додатну количину вакцина против вируса корона.

Тегелтија је навео да су у ЕУ сви свјесни да Унија није најбоље одговорила на набавку вакцина и да није била најбржа и најбоља реакција када је ријеч о набавци и додјели вакцина земљама западног Балкана.

"Међутим, стоје на становишту да ће све земље тог регона, укључујући и БиХ до краја јуна добити додатне количине вакцина кроз ЕУ механизам набавке свјесни да је процес вакцинације уз сет епидемиолошких мјера које су предузете кључ рјешења свих проблема у вези са здравственим сектором, али и посљедицама пандемије на економију, посебно њене одређене гране као што је туризам", нагласио је Тегелтија.  

Тегелтија: БиХ веома близу кандидатског статуса

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Бриселу да БиХ треба позитивна вијест која ће доћи од ЕУ, а та вијест је сасвим сигурно да кандидатски статус може добити до краја ове године.
"У разговору са свим представницима ЕУ јасно је да БиХ ради на томе и да је веома близу да добије кандидатски статус, свјесни да смо највећи дио тих ствари које су биле договорене у претходном периоду завршили и да смо у фази имплементације", рекао је Тегелтија новинарима у Бриселу.

Нажалост, додао је он, у посљедње вријеме појавило се питање изборног законодавства као додатни услов за добијање кандидатског статуса.

"Инсистирао сам на томе да ми радимо на измјени изборног законодавства и да су за нас те измјене веома важне, али оне не треба да буду услов за добијање кандидатског статуса, већ оно што је било дефинисано у претходном периоду. И комесар и предсједник Европског парламента свјесни су чињенице да би БиХ испуњавањем својих услова и усвајањем одређених законских рјешења испунила оно што је био услов за добијање кандидатског статуса, али нисам сигуран до краја да ли ће измјене Изборног закона бити и даље један од услова", појаснио је Тегелтија.

Он је навео да је у БиХ формирана комсија која треба да ради на измјени изборног законодавства, да је то питање веома широко постављено и са власти и са опозицијом и уколико буде постигнута сагласност онда нема проблема да се измјени изборно законодавство и да БиХ испуни и тај услов.

Међутим, истакао је предсједавајући Савјета министара, нико у овом тренутку не може да тврди када ће БиХ стићи са измјеном изборног законодавства, али евидентно је да у ЕУ постоји подршка за чланство БиХ у Унији.

Када је ријеч о евентуалним измјенама Устава БиХ, Тегелтија је рекао да у Бриселу нико није улазио у детаље ни евентуалних измјена Устава нити Изборног закона, јер су то питања која морају да се договоре у самој БиХ, али уколико постоји сагласност за измјену изборног законодавства биће постигнута и сагласност за измјену Устава који је у вези са Изборним законом.

Резимирајући дводневну посјету у Бриселу, предсједавајући Савјета министара је рекао да је веома важно да се разговара са ЕУ, посебно у ситуацији када више од годину дана није било комуникација осим видео-линком што није прави начин комуникације.

"Веома сам задовољан овим што сам чуо у Бриселу и спремношћу Европске уније за процес проширења цијелог западног Балкана, укључујући и БиХ. Морамо разговарати да би се боље разумјели шта се заиста дешава и какво је право стање у БиХ. Чини ми се да у Бриселу постоје многи који још не познају добро стање у БиХ и на западном Балкану, а одлучују и о нама и о другим земљама тог региона", навео је Тегелтија.

Он је рекао да ће БиХ наставити континуитет сарадње са земљама у региону, прије свега са сусједима, као и са ЕУ и Еропском комисијом и кроз Берлински процес и кроз међусобну сарадњу.

Тегелтија је најавио у понедјељак посјету премијера Црне Горе Здравка Кривокапића БиХ и нагласио да се регионално повезан регион може лакше представити у ЕУ.

​Срна / Глас Српске