Представник ОСЦЕ-а за слободу медија Дéсир и амбасадор Бертон забринути због измјена Закона о јавном реду и миру у Републици Српској :: Semberija INFO ::

 

Представник ОСЦЕ-а за слободу медија Дéсир и амбасадор Бертон забринути због измјена Закона о јавном реду и миру у Републици Српској


БЕЧ/САРАЈЕВО, 5. април 2019. године – Представник ОСЦЕ-а (ОЕБС) за слободу медија, Харлем Дéсир, и шеф Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини (БиХ), Брус Г. Бертон, изразили су забринутост у вези са измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру у Републици Српској (РС).

 Упозорили су да Закон о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, који је усвојила Влада РС-а 28. марта, а којим би се увео прекршај неовлашћеног фотографисања или снимања којима се ометају службеници док врше своје дужности, предвиђајући новчане казне до 1500 КМ или казну затвора до 60 дана, може негативно утицати на слободу изражавања и јавног окупљања. Народна скупштина РС-а ће гласати о овом Закону на сједници 16. априла.

„Такве одредбе, уколико буду усвојене, би могле довести у опасност окружење у којем дјелују медијски професионалци, а које већ представља изазов. Оне су у супротности са међународним стандардима слободе медија. Новинари морају радити у сигурном радном и правном окружењу, да би извјештавали о питањима од јавног интереса, укључујући уличне демонстрације, протесте и рад полицијских органа. Позивам Народну скупштину Републике Српске да се уздржи од усвајања ових измјена Закона те умјесто тога да се укључи у конструктивну дискусију са медијском заједницом и другим релевантним актерима ради проналажења одговарајућег рјешења“, рекао је Дéсир.

„С обзиром на ограничавајућу природу и тежину предложених санкција у нацрту измјена и допуна Закона, Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини сматра да је неопходан шири процес консултација са релевантним актерима, укључујући јавност. Новинари морају бити у могућности да без страха извјештавају са догађаја од јавног интереса. Поред тога, у складу са међународним  стандардима заштите људских права, свака особа треба да има право да присуствује, проматра и снима мирно јавно окупљање, што укључује право да снима активности полицијских службеника. Мисија ОСЦЕ-а у БиХ стоји на располагању да пружи подршку надлежним властима у вези са овим питањем“, изјавио је амбасадор Бертон.

Представник ОСЦЕ-а (ОЕБС) за слободу медија је понудио правну помоћ свог Уреда о овом питању, наглашавајући да ће помно пратити тај процес.