ГАРАНТНИ ФОНД РС: ПОМОЋ ПРИВРЕДИ :: Semberija INFO ::

 

ГАРАНТНИ ФОНД РС: ПОМОЋ ПРИВРЕДИ


Директор Гарантног фонда Републике Српске, Радивоја Крчмар током свог данашњег боравка у Бијељини подсјетио је на пројекат Владе Републике Српске који је усмјерен на санирање негативних посљедица пандемије вируса корона на привредне токове у нашем друштву.

Наиме, Влада РС је обезбиједила 328 милиона конвертибилних марака за подршку привредницима који су као резултат пандемије трпјели негативне посљедице у свом пословању. Гарантни фонд РС је имплементатор наведеног пројекта кроз који су до сада привреди пласирали 22 милона марака. Средства се пласирају преко седам банака и двије микрокредитне организације, на максималан рок од седам година по сниженим каматним стопама. Најмањи појединачни износ кредита је 50.000 а највећи 400.000 конвертибилних марака.

- Желим да нагласим да је Народна скупштина РС, односно Република Српска, оснивач Фонда, а да Влада РС обавља функцију Скупштине Фонда. Капитал Фонда износи 30 милиона КМ. Та средства су на нашим рачунима. Наша функција је да формирамо гаранције малим, средњим и великим предузећима, људима у бизнису, и тако даље, у циљу лакшег прибављања финансијских средстава када иду у инвестиције. Ту смо притом и да пратимо регионални развој, да га подржавамо. Ми смо нека врста државног жиранта за фирме, односно дијелимо ризик са банкама, како би оне слободно пласирале своја средства људима који су у бизнису. Нама је циљ да се што више новца убризга у пословну заједницу. Зато је Гарантни фонд РС и основан. Кроз пројекат санирања штетних утицаја пандемије на пословање наше привреде Гарантни фонд РС банкама и другим финансијским институцијама даје гаранцију на 70% пласираних кредита. У таквој ситуацији, банке сносе ризик за само 30% пласираних средстава чиме их директно настојимо стимулисати да по повољнијим условима дају кредите привреди“, рекао је директор Гарантног фонда РС, Радивоја Крчмар.

Семберија инфо - И. Гутић