Вујадиновић: Србија ће наставити да помаже Србе у Мостару :: Semberija INFO ::

 

Вујадиновић: Србија ће наставити да помаже Србе у Мостару


МОСТАР - Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић данас је са представницима Срба у Мостару разговарао о положају српског народа, те очувању српске културе, језика и идентитета у овом граду и поручио да ће Србија наставити да помаже српску заједницу у долини Неретве.

Вујадиновић је рекао да је данашња посјета Мостару историјски тренутак јер се коначно, послије тешких дешавања из деведесетих година, дочекало и то да се државни органи Србије састану са легитимно изабраним политичким представницима Срба у Мостару.


Према његовим ријечима, Србија сада покушава да пренесе све бенефите, када је у питању привредни и економски напредак, на српски народ гдје год он живио у окружењу.

"Срби су вероватно један од народа који је полицентричан као ниједан други на Балкану и који живи у много земаља, али ми желимо да оно што је напредак Србије осете наши људи где год они да живе", поручио је Вујадиновић.

Он је подсјетио да Србија у Мостару финансира велики број удружења, али и Саборну цркву која је, како каже, симбол Мостара онакав какав треба бити.

"Напредак српског народа са собом вуче и напредак оних који живе са њим. Није циљ направити сегрегацију Срба у било ком дијелу. Циљ је напретком српског народа помоћи напредак свих других и једино то је будућност", закључио је Вујадиновић.

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да ово није посјета гостију, него браће из Србије, јер је данашњи долазак континуитет и начин на који Срби из Србије подржавају Србе свуда у региону.

"Сигуран сам да ће и подршка Србије бити настављена и да ће у наредном периоду Мостар и више бити у фокусу Србије", додао је Миливојевић.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Сања Бјелица Шаговновић захвалила је делегацији Србије за посјету и интересовању за Мостар.

Она је навела да "Просвјета" и српско пјевачко и културно-умјетничко друштво "Гусле" у Мостару заједно са Српском православном црквом организују бројне културне и образовне садржаје и на тај начин раде на очувању српског идентитета у Мостару.

"До сада смо увијек имали подршку Србије у свему што радимо, а надамо се да ће тако бити и убудуће. Трудимо се да Срби у Мостару имају мјесто које заслужују и да ћемо убрзо имати помаке на сваком пољу. Желимо да ставимо фокус на српску заједницу у Мостару и да уз помоћ Србије стварамо боље услове и амбијент за живот, не само српске заједнице, већ свих грађана Мостара", рекла је Бјелица Шаговновић.

У делегацији Србије, осим Вујадиновића, био је руководилац сектора за законодавство у Скупштини Србије Радослав Вујовић, а данашњем састанку присуствовали су и конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, мостарски парох Радивоје Круљ, предсједник СПКУД "Гусле" Радислав Тубић, предсједник Координације Срба Мостар Душан Голо и секретар Координације Олег Беловић.

Састанак је одржан у Владичанском двору у Мостару, а Вујадиновић и Вујовић су након састанка посјетили и Саборну цркву Свете Тројице у Мостару, чију обнову помаже Србија, те "Просвјетину" школу.

Срна / Глас Српске