Укинут полицијски сат у Федерацији БиХ :: Semberija INFO ::

 

Укинут полицијски сат у Федерацији БиХ


Влада Федерације БиХ данас је на сједници у Мостару донијела одлуку о потпуном укидању полицијског сата у овом бх. ентитету. Дозвољено је окупљање до 70 људи на отвореном, а у затвореном не више од 30 особа.

Како се наводи у саопћењу, Влада Федерације БиХ је усвојила информацију о епидемиолошкој ситуацији COVID-19 у Федерацији БиХ на дан 17.05.2021. године с приједлогом наредби и препорука Кризног стожера Федералног министарства здравства, донесеним с роком важења од 14 дана, рачунајући од 20.5.2021. године.

Међу наредбама нема досадашње која се односила на ограничено вријеме кретања грађана, а нова наредба је да је дозвољено окупљање не више од 30 људи у затвореном и не више од 70 људи на отвореном простору, уз обавезну физичку дистанцу од најмање два метра.

Владама кантона, односно кантоналним стожерима министарстава здравства наређено је увођење рестриктивнијих мјера спрам процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно опћини, уз редовито обавјештавање Кризног стожера ФМЗ.

Овај стожер је задужен да прије истека 14-дневног рока сагледа комплетну епидемиолошку ситуацију ЦОВИД-19 у ФБиХ и сачини процјену ризика, а ради разматрања могућности и потребе измјене наредби и препорука, те према Влади достави приједлог нових.

Данашње закључке ће Кризни стожер ФМЗ, с прилозима, доставити кризним стожерима кантоналних министарстава здравства, кантоналним министарствима здравства, здравственим установама с подручја кантона путем кризних стожера кантоналних министарстава здравства, клиничким центрима у ФБиХ, опћим, кантоналним и специјалним болницама, Федералној и кантоналним управама за инспекцијске послове и управама полиција МУП-ова кантона.

Сукладно закључку од 8.1.2021. године, Влада ФБиХ ће извијестити Парламент ФБиХ о епидемиолошкој ситуацији у Федерацији БиХ и мјерама које је донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика од ширења вируса, саопћено је.

Иначе, у информацији о епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ је наведено да на разини Федерације БиХ седмодневна инциденца износи 28 случајева на 100.000 становника. У посљедњих седам дана, највиша је забиљежена у Посавском кантону, Кантону 10 и Херцеговачко-неретванском кантону.

У 18. тједну сви тједни индикатори су у паду. Највећи пад биљежи број пацијената на респиратору, број смртних случајева због COVID-19 и број нових потврђених случајева.

Укупан број вакцинисаних првом дозом у Федерацији БиХ (од 8.3. до 16.5.2021. године) износи 67.311, а другом 7.822, уз напомену да нису достављени подаци о броју вакцинисаних особа из два кантона за претходни тједан, саопћено је из Владе ФБиХ.

На данашњој сједници Владе ФБиХ није разматрана опција повратка публике на стадионе у овом бх. ентитету.

БХРТ