МИТРОВИЋ: У ТОКУ ИЗРАДА СТРАТЕГИЈА О БЕЗБЈЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА :: Semberija INFO ::

 

МИТРОВИЋ: У ТОКУ ИЗРАДА СТРАТЕГИЈА О БЕЗБЈЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА


Све институције - полиција, здравствене и образовне установе, одређена министарства, ауто-школе, технички прегледи - на одређени системски начин могу помоћи да се ниво безбједности саобраћаја подигне на виши ниво, изјавио је Војин Митровић, министар комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ.

Он је истакао да је у току израда двије стратегије о безбједности саобраћаја, чији је крајњи циљ - нула погинулих у саобраћају.

Према Митровићевим ријечима, у питању је регионална стратегија безбједности саобраћаја, која се ради у сарадњи са транспортном заједницом, те стратегији безбједности саобраћаја на путевима у БиХ од 2021. до 2025. године, која се ради са колегама из УН-а.

„Тешко је доћи до коначног циља - нула погинулих, али видљив је стални напредак у области безбједости саобраћаја. То је задатак свих нас  на нивоу БиХ и ентитета, а исто интенција транспортне заједнице и представника ЕУ", рекао је Митровић, након округлог стола "Управљање брзинама у насељу".

Он каже да Министарство комуникација и транспорта ради ревизију пројекта путне мреже, односно путне сигнализације која је један од важних предуслова како би се ниво безбједности саобраћаја подигао на виши ниво.

Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза РС

Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза РС изјавио је да сви показатељи указују на то и да смањење брзине за само 10 километара на час значајно смањује број смртних исхода у саобраћајним незгода, односно оних који се дешавају на саобраћајницама.

„Сви показатељи указују на то да би смањењем брзине возила у насељима са 50 на 30 километара на час били избјегнути смртни исходи на локалним путевима“, истакао је Ћорић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској прошле године у саобраћајним несрећама на јавним путевима страдало је 101 лице, док је 2.735 повријеђено, од чега једна петина са тешким тјелесним повредама.

Ћорић каже да је циљ Републике Српске да се кроз законске регулативе, мишљење научне заједнице, као и путем округлих столова дође до зацртаног циља, а то је нула погинулих на путевима РС.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, сматра да је неопходно говорити и радити на пословима у вези са безбједношћу саобраћаја, наводећи да је драгоцијен спашен сваки људски живот, апелујући на учеснике у саобраћају да буду пажљивији током управљања возилима.

"Овдје смо са главном поруком да треба смањити број погинулих и тешко повријеђених на путевима како у региону тако и шире, односно на глобалном нивоу", рекао је Матеја Законишек, директор сталног секретеријата транспортне заједнице.

Према његовим ријечима, у овом послу неће се стати док се не постигне циљ - нула погинулих и тешко повријеђених на путевима.

Семберија инфо - З. Кусмук