Припрема прољећне сјетве у Семберији: Цијена горива за ратаре нижа и до 60 пфенига :: Semberija INFO ::

 

Припрема прољећне сјетве у Семберији: Цијена горива за ратаре нижа и до 60 пфенига


У Републици Српској почела је испорука регресираног горива, које пољопривредници могу преузети на 40 безинских пумпи, и то по цијени за 60 пфенига нижој од малопродајне.

Наиме, свима који испуњавају услове одобрено је 100 литара горива по хектару обрадиве површине и 30 литара по хектару за ливаде. За ове намјене издвојено је седам милиона марака из аграрног буџета, а ова мјера обрадовала је ратаре којима предстоји прољећна сјетва.

Издаци за гориво, које је у односу на прошлу годину поскупило за 20 пфенига, највећа су ставка у сјетви, па ће регресирани дизел умањити трошкове пољопривредницима који ових дана припремају оранице.

Бранимир Андрић из Пучила обрађује 160 хектара и годишње му је потребно око 30.000 литара горива. Сије пшеницу, уљану репицу, кукуруз и соју.

– Ове године су, у просјеку, за 20 одсто поскупили репроматеријали, минерална ђубрива, сјемена и гориво. Нафта је јефтинија 60 пфенига по литру, а додатни попуст од 10 пфенига по литру које дају бензинске пумпе много нам значи. Омогућиће нам да лакше изгурамо прољеће које је због много посла и великих трошкова пољопривредницима ионако тешко – каже Андрић.

Ову мјеру као одличну оцјењују и у Удружењу пољопривредних произвођача села Семберије. Предсједник удружења Бошко Радић истиче да је подјела регресираног горива почела баш када је пољопривредницима најпотребнија.

– Потребно ми је око 5.000 литара горива, а 50 одсто искористим регресирано гориво, што је уштеда од око 3.500 КМ. Обрађујем доста ораница под аренду и за то не могу да остварим подстицаје – каже пољопривредник који сије на 15-ак хектара кукуруз, 10-ак хектара соје и 15-ак хектара сјеменског сунцокрета.

Регресирани дизел је велика помоћ ратарима, али и воћарима којима су потребне знатно веће количине горива. Новина ове године јесте да су подстицаји условљени пријавом доприноса за претходну годину и плаћањем противградне превентиве.

– Од више од 5.000 пољопривредника који су поднијели захтјев, њих 2.300 до сада су испунили обавезе. Спискови су послати у 13 општина које су имале највећи број корисника и испорука првих количина горива већ је почела – прецизирао је Саво Минић, директор Агенције за аграрна плаћања РС.

У првој подјели је планирано око три милиона литара горива за неких 29.000 хектара. За ове намјене обезбијеђено је 1.800.000 марака. Произвођачи који гориво не добију у првом кругу моћи ће га подићи наредних дана.

Стално пристижу нови захтјеви

Дешава се да на шалтеру Пореске управе произвођачи пријаве доприносе, али нису пар дана уврштени у регистар. Дневно, у просјеку, пристиже око 300 нових захтјева, па ће спискови оних који имају право на субвенцију у гориву бити ажурирани и слаће се општинама и диструбитерима. Крајњи рок за преузимање регресираног горива је 30. октобар.

У 10 општина, методом случајног узорка, контролишу се површине засијане пшеницом како би се спријечиле евентуалне злоупотребе права на регресирани дизел.

​Извор: Српска инфо