Институт за здравље и сигурност хране: Поражавајући резултати анализа воде :: Semberija INFO ::

 

Институт за здравље и сигурност хране: Поражавајући резултати анализа воде


Сваки четврти узорак воде у школама у Зеничко – добојског кантона микробиолошки незадовољавајући

Институт за здравље и сигурност хране Зеница и његова Служба за здравствену екологију и хигијену сваке године обиљежавају Међународни дан вода. Ове године је то био семинар, чија тема је била “Здравствени ризици двојног напајања кућних водоводних инсталација”. Са недовољно здравствено исправном водом и неадекватним санитарним условима повезано је око 80 посто болести на посредан или непосредан начин. 
О тренду кретања квалитета воде на подручју ЗДК излагао је Нермин Рондић, др.мед. спец из Службе за здравствену екологију и хигијену ИНЗ, који је изнио забрињавајуће податке анализа проведених протеклих година од стране стручњака и лабораторија овог Института. 

Годишње пет хиљада анализа

Он је истакао забрињавајуће податке из анализа које је ИНЗ провео протеклих година, када су у питању водни објекти, али и исправност воде у школским, јавним објектима, те домаћинствима, посебно у руралним срединама.
Институт за здравље и сигурност хране Зеница од 1997. године проводи и евидентира стање микробиолошких и физико-хемијских анализа воде у општинама Зеничко-добојског кантона. И док се крајем 90-тих радило свега  шестотињак анализа годишње, у посљедњој деценији број урађених анализа је око 5.000 на годишњем нивоу. 
Оно што забрињава јесте да бактериолошке анализе из године у годину показују све лошије стање, па је посљедње двије године готово сваки четврти испитани узорак био бактериолошки неисправан: И са становишта хемијских анализа свака десета анализа показала је да је вода - неисправна!

Локални водни објекти углавном неисправни

Још катастрофалније стање је кад је у питању вода за пиће из локалних водних објеката - Према подацима о води из десет од дванаест општина (није било анализа за Добој југ и Жепче) од укупно 574 узорка, њих 491 или 85,5 посто је показало да вода не задовољава стандарде по микробиолошкој, а 154 или 26, 8 посто по хемијској анализи!

Када су у питању анализе пијаће воде из школских објеката, у ЗДК у 2018. години сваки четврти школски објекат је имао микробиолошки незадовољавајућу воду, док је сваки пети узорак из школских објеката "пао" на тестирању хемијском анализом. 

Да је тренд негативан показују упоредни подаци микробиолошке исправности воде за пиће из локалних водних објеката у посљедње три године, гдје се број неисправних узорака са непуних 75 у 2016. повећао на 85,5 посто у 2018. години, док је у школским објектима ЗДК пораст са 35,4 на 41, 4 посто. 
Резултати свих анализа достављени су надлежним на даље поступање, а у случајевима гдје су резултати представљали директну пријетњу по здравље од надлежних је захтијевано хитно поступање. 

Мјере за побољшање

- Да би се поправила постојећа санитарно-хигијенска ситуација и несигурна епидемиолошка ситауција, те елиминисали фактори који непрестано пријете да угрозе здравље становништва, потребно је побољшати надзор над здравственом исправношћу воде из локалних водних објеката, подузети хитну санацију локалних водних објеката и локалних објеката за уклањање и диспозицију течних отпадних материја, преферирајући изградњу септичких јама, те регулисати подручја санитарних зона око водозахвата градских водовода и санацију ових подручја по законским прописима'', истиче др Рондић. 
Неопходно је и инсталирати адекватну апаратуру за континуирану дезинфекцију воде у локалним водним објектима, редовно пратити њен квалитет, санирати главне градске депоније, као и нелегална сметљишта и накупине отпадака, али и боље едуковати становништво које управља локалним водним објектима са могућим здравственим посљедицама које доноси здравствено неисправна вода за пиће. 

Важно је знати 

Болести које се преносе водом представљају растући јавно-здравствени проблем, а који је на жалост потцијењен. Подаци из извјештаја Свјетске здравствене организације показују да сваке године 502.000 људи умре од водом преносивих болести, које су изазване лошим санитарним условима и кориштењем загађене воде. “Сигурна вода” је скраћеница за “здравствено исправну воду за пиће која је доступна на мјестима живота и рада становништва и која је заштићена од накнадне контаминације''.