Брашно и хљеб замијесиће веће цијене :: Semberija INFO ::

 

Брашно и хљеб замијесиће веће цијене


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Цијене животних намирница у БиХ расту у посљедњих неколико мјесеци, а да грађане очекује нови удар по новчаницима, говоре најаве да се у наредном периоду очекује поскупљење оног основног - брашна и хљеба.

Уље, месо и гориво само су неки од производа које грађани свакодневно користе, а чије цијене посљедњих мјесеци и дана биљеже раст.

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара Републике Српске, истиче да је у БиХ  присутно рекордно повећање цијена уљарица и житарица, а како каже, према прогнозама, раст се наставља.

"Цијене житарица достигле  су свој максимум  у посљедњих 10 година и евидентно је да ће доћи до поскупљења брашна и пекарских  производа", најављује Кос и истиче да сада пшеница по тони кошта 220 евра.

Додао је да је прошле године у току жетве цијена пшенице износила 140 до 150 евра по тони, док ће ове године сигурно износити и преко 170 евра по тони.

"На веће цијене утицали су сама понуда и потражња као и временски услови", казао је Кос.

Да ће раст цијена житарица утицати да дође до поскупљења хљеба и пекарских производа,  потврдио је и Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина.

"Реално је очекивати да  ће и  наши производи бити скупљи барем за 10 одсто,  јер је дошло до већих цијена житарица на свјетском тржишту за 30 одсто", казао  је Пелемиш за "Независне".

Додаје да је присутан раст цијена нафте и нафтних деривата, па се може очекивати, како каже, да ће и цијена пшенице у наредном периоду доживјети скок.

"Ми ћемо настојати да садашње цијене задржимо онолико колико будемо могли, односно да можемо покрити реалне трошкове без икакве добити, али сигурно је да ћемо морати да коригујемо цијене", казао је Пелемиш.

Истиче да је тешко прогнозирати било шта, јер цијене се мијењају из дана у дан. 

"Како се буду кретале цијене енергената и сировина, ми ћемо морати кориговати наше цијене", поновио је Пелемиш.

Да је поскупјело и пилеће месо, каже  Маид Јабанџић, директор Месне индустрије "Мади" Тешањ.

"Посљедњих дана дошло је до пораста цијена пилетине, али будући да се биљежи стално поскупљење житарица, можемо очекивати да се раст цијена настави и у наредном периоду", казао је Јабанџић и додао да цијена цијелог пилета износи од четири до 4,20 КМ.

Игор Гавран, економски аналитичар, каже да је домаћа производња већине житарица минимална и дијелом се извози, тако да евентуалним нижим цијенама не може битно утицати на цијене брашна и готових производа у БиХ.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС,  потврдио је за "Независне" да је у претходним данима дошло до већих цијена горива, те да се такав тренд очекује и у наредном периоду.

"Сви дистрибутери нафтних деривата на бензинским пумпама су повећали малопродајне цијене у просјеку од два до пет фенинга у задњих неколико дана. Тренутне цијене нафтних деривата на бензинским станицама у Републици Српској се  крећу 1,89 - 2,09 КМ за БМБ95 и 1,89 - 2,05 КМ за ЕД5, ТНГ 1,04 - 1,16 КМ, што значи да је просјек испод двије КМ. Значајан је раст улазних цијена, односно набавних из рафинерија и осталих извора снабдијевања, и то се одразило и на тржиште", казао је Тришић.

Прогнозира се даљи раст,  те да ће у наредним данима цијене бензина и дизела на свим пумпама ићи преко двије КМ.

"Ово је неминовно из разлога константног повећања набавних цијена у задњих 25 дана, а у овом моменту многи дистрибутери раде са минималним маржама које нису довољне за функционисање и позитивно пословање", појашањава Тришић.

Подсјећа да је у РС и Федерацији БиХ и даље на снази ограничење марже на нафтне деривате у малопродаји 0,25 КМ и велепродаји 0,06 КМ, али да се тренутне марже крећу далеко испод неопходног ради позитивног пословања.

"С обзиром на то да се најављује отварање граница у ЕУ и тренд је попуштања мјера против пандемије, мислим да ће то све земље искористити да се макроекономски параметри врате на бар приближан ниво као у периоду прије пандемије и на тај начин подстаћи  потрошњу, а самим тим и повећати приходе компанија. У сваком случају, цијене нафте ће расти и то је тренд који нас очекује у наредних два до три мјесеца", појаснио је Тришић.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења за заштиту потрошача ДОН Приједор, навела је за "Независне" да  је очекивано да цијене основних намирница буду више јер је дошло до поскупљења нафте на свјетском тржишту.

Додала је да, будући да цијене житарица уназад неколико мјесеци  расту, право је чудо што брашно и хљеб још нису поскупјели.

"Ово је један огроман удар на џеп грађана, јер поскупљења не прате наше плате и пензије. Дефинитивно је поскупљење велики проблем за огроман број потрошача", истакла је Марићева.

​Независне новине