Усвојен Пословник о раду Интерресорне групе :: Semberija INFO ::

 

Усвојен Пословник о раду Интерресорне групе


Фото - Фена
САРАЈЕВО - Чланови Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ усвојили су данас на сједници у Сарајеву Пословник о раду ове комисије.

Разматрање Пословника о раду Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ, посебно члана 21, који се односи на начин одлучивања у комисији био је у фокусу данашње сједнице ове комисије, а посебну пажњу привукла је дискусија о наводном постојању такозваног страначког вета, која је подијелила мишљења чланова.

"Предлажемо да се у правилу одлучује консензусом, а ако тога нема, онда двотрећинском већином од присутних која садржи по најмање два члана из сваког конститутивних народа, а којих оба не могу бити из Представничког дома Парламентарне скупштине", навела је на почетку расправе предсједавајући Интерресорне радне групе Алма Чоло.

Овај приједлог добио је подршку чланова комисије.

Џенан Ђонлагић (ДФ) заложио се током дискусије за доношење таквог рјешења које би обезбиједило онемогућавање било ког облика дискриминације, по било ком основу, грађана у изборном процесу.

Он сматра да нека рјешења у Пословнику садрже такозвани страначки вето, са чим се не слаже, јер мисли да неке политичке странке тако могу да зауставе рад ове комисије.

Чоло је одбацила његове тврдње о постојању "страначког вета" и на практичном примјеру му показала да то није тачно.

Џевад Махмутовић (СДА) подржао је приједлог руководства комисије у вези са моделом одлучивања.

У дијелу сједнице који се односи на текућа питања, члановима Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ обратили су се представници ОЕБС-а Ахмет Рифетбеговић и невладине организације "Под лупом" Дарио Јовановић, који су пренијели ставове и техничке препоруке тих организација.

Чланови ове комисије разговарали су и о методологији будућег рада.

Сљедећа сједница заказана је за сриједу, 2. јуна, са почетком у 9.30 часова, а тада би члановима Интерресорне радне групе требало да се обрате неки од амбасадора из земаља чланица Савјета за спровођење мира у БиХ (ПИК).

Срна / Независне новине