Савјет министара: Више од 37 милиона КМ за санирање економских штета узрокованих короном :: Semberija INFO ::

 

Савјет министара: Више од 37 милиона КМ за санирање економских штета узрокованих короном


САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај о извршењу Буџета институција Босне и Херцеговине и међународних обавеза Босне и Херцеговине за 2020. годину.

Укупно остварени приходи, примици и финансирање на располагању институцијама БиХ у прошлој години износили су 1.011.248.147КМ и за 2% су виши у односу на планиране. Истовремено су укупно остварени расходи и издаци износили 989.089.130 КМ КМ и извршени су у већем износу за око 104,1 милион КМ или 12% у односу на претходну годину, у којој је било привремено финансирање за цијелу годину.

Повећање расхода се односи на повећање капиталних издатака, али и  текућих грантова и трансфера. Трансфери су виши за око 39,7 милиона КМ, а највише ових буџетских средстава намијењено је другим нивоима власти за санирање економских штета узрокованим епидемијом Ковида-19 у БиХ, и то 37.747.000 КМ, те из донаторских средства у износу од 2.357.054 КМ за ову намјену.

Бруто плате и накнаде трошкова запослених остале на истом нивоу као у 2012. години, односно настављена је примјена одлука Савјета министара БиХ о њиховом смањивању. Истовремено су у вријеме епидемије Ковида-19 током прошле године смањени путни трошкови, издаци за услуге превоза и горива, набавку материјала и издаци за текуће одржавање.

Све доспјеле обавезе по основу спољног дуга у 2020. години измирене су благовремено у укупном износу 744.530.103,79 КМ.

Извјештај о извршењу буџета. ће Министарство финансија и трезора доставити Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини БиХ. Извјештај ће бити објављен на веб-страницама Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора.


Ријешити проблем транзита робе из БиХ преко Хрватске

Сва надлежна министарства и тијела Савјета министара наставиће започету комуникацију са ресорним органима Хрватске с циљем рјешавања проблема транзита робе из БиХ кроз Хрватску, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара је на данашњој сједници размотрио информацију Министарства комуникација и транспорта о проблемима насталим у транзиту робе из БиХ кроз Хрватску, након што је хрватско Министарство мора, промета и инфраструктуре донијело Правилник о одређивању јавних путева којима се мора одвијати транзитни саобраћај теретних возила кроз Хрватску.

На приједлог Министарства комуникација и транспорта, донесена је одлука о именовању Интерресорне радне групе за интероперабилност БиХ, коју чине по четири представника Савјета министара, те влада Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.

На сједници је утврђен приједлог основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о безбједносној сарадњи између Савјета министара и Владе Турске, уз прихваћену корекцију на сједници.

Двије земље на овај начин желе интензивирати сарадњу у борби против свих видова прекограничног криминала, тероризма и његовог финансирања, организованог криминала и других видова криминала, укључујући илегалне миграције, у складу са домаћим законима и међународним прописима у овој области, наводи се у саопштењу.

Поред размјене информација и искустава, сарадња ће укључивати и обуку, те програме усавршавања у овим областима.

Утврђен је и приједлог основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара и Владе Пакистана о сарадњи у борби против међународног криминала, тероризма, незаконите трговине дрогом и организованог криминала, којим се јача билатерална сарадња.

Појединачни приједлози основа биће достављени Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника БиХ је предложен министар безбједности, додаје се у саопштењу.

Ратификација споразума са Србијом и Црном Гором о ваздушном саобраћају

Савјет министара утврдио је данас приједлог одлуке о ратификацији Споразума о делегирању одговорности за пружање услуга у ваздушном саобраћају између Савјета министара и влада Србије и Црне Горе, који ће Министарство иностраних послова у Савјету министара доставити Предсједништву у даљи поступак ратификације.

Циљ Споразума је унаприједити односе у области ваздушног саобраћаја и олакшати сигурно спровођење операција међународних летова преко својих граница у интересу путника, саопштено је након сједнице Савјета министара.

Савјет министара, уз четири гласа "против", није постигао консензус у вези са доношењем одлуке о измјенама и допунама одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ, која је допуњена на сједници.

Истовремено, уз два гласа "против", није постигнут консензус у вези са доношењем одлуке о измјени и допунама одлуке о визама, коју је предложило Министарство иностраних послова.

Савјет министара ће се о овим одлукама изјаснити у другом кругу гласања, након обављених консултација, наводи се у саопштењу.

Савјет министара, уз пет гласова "против" у првом кругу гласања, није донио одлуку о обавезној примјени преференцијалног третмана домаћег.

Савјет министара претходно је упознат са обавјештењем Агенције за јавне набавке о престанку примјене преференцијалног третмана домаћег у поступцима јавних набавки са 1. јуном ове године.

Савјет министара ће се о овој одлуци изјаснити у другом кругу гласања.

Усвојена информација о стању у области миграција

Служби за послове са странцима БиХ у фебруару су пријављена 773 незаконита мигранта, за 15 одсто више него у јануару, навело је Министарство безбједности у информацији о стању у области миграција за фебруар, коју је данас усвојио Савјет министара.

Структура незаконитих миграната показује да је Служби за послове са странцима у фебруару пријављено највише држављана Авганистана, Пакистана, Марока, Бангладеша и Турске.

Од укупно 773 незаконита мигранта, 689 је исказало намјеру за подношење захтјева за азил, али је захтјев поднијело само 14 особа, чиме је настављена пракса злоупотребе система азила, која је постала модус операнди незаконитих миграција у БиХ, као и у другим земљама западног Балкана, наводи се у саопштењу.

Према данас усвојеној информацији, број миграната пријављених у фебруару ове године је за 61 одсто мањи него у истом мјесецу лани.

Ова информација ће бити прослијеђена Предсједништву БиХ и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Савјет министара данас је усвојио миграциони профил БиХ за 2020. годину, чиме се на годишњем нивоу испуњава једна од обавеза у процесу либерализације визног режима која се односи на његово редовно ажурирање.

Ријеч је о миграционом профилу који усваја Савјет министара на годишњем нивоу од 2009. године, а њиме се обезбјеђује увид у кључне трендове у области миграција.

Дипломатско-конзуларна представништва БиХ у 2020. години су издала 1.857 виза, што је узроковано пандемијом ковида 19 и представља смањење од 96 одсто у односу на 2019. годину, када је издат највећи број виза 47.694.

На граници БиХ издате су три визе, што је за 84,21 одсто мање него у 2019. години када је издато 19 виза, чиме је настављен вишегодишњи тренд смањивања броја издатих виза на граници БиХ.

Гранична полиција БиХ је у прошлој години одбила 4.525 улазака у БиХ, а број одбијених улазака је повећан за 93,2 одсто у односу на 2019. годину када су одбијена 2.342 уласка.

Број откривених незаконитих прелазака границе БиХ у 2020. износио је 11.857 и повећан је у односу на 2019. годину када је откривено 5.859 незаконитих прелазака границе.

Савјет министара је на данашњој сједници, на приједлог Министарства правде, донио одлуку о измјени одлуке о оснивању Комисије за државну имовину, утврђивање и расподјелу државне имовине, одређивање права и обавеза БиХ, ентитета и Брчко дистрикта у управљању државном имовином.

Измјеном одлуке продужен је рок за испуњавање задатака из надлежности ове комисије до 31. марта 2022. године.

Надлежне институције које нису доставиле имена својих представника у овој комисији задужене су да доставе приједлоге без одгађања.

Савјет министара донио је одлуку о усвајању Оквирног програма извјештавања о провођењу међународних уговора о људским правима за период 2020-2025. године, како би се унаприједио степен реализације преузетих међународних обавеза.

Министри су усвојили извјештај Министарства правде о провођењу програма ЕУ "Европа за грађане 2014 - 2020" за 2020. годину.

Према извјештају, два апликанта из БиХ су носиоци пројеката укупне вриједности 173.680 евра, а 24 апликанта из БиХ учествују као партнери у 31 пројекту гдје су носиоци апликанти из других земаља чланица Програма.

На приједлог Министарства комуникација и транспорта, Савјет министара је усвојио извјештај о активностима на реализацији Споразума са Владом Србије о сарадњи на реализацији пројекта ауто-пута/брзе саобраћајнице Сарајево - Београд – Сарајево.

Министарство комуникација и транспорта задужено је да покрене процедуру закључивања споразума између Савјета министара и Владе Србије о изградњи, односно, реконструкцији заједничког граничног прелаза код Вишеграда, Вардиште - Котроман.

Министарство безбједности је задужено да оконча активности на закључивању споразума о граничним прелазима и заједничким локацијама између БиХ и Србије којима ће се ријешити сва питања у вези са новим заједничким граничним прелазом Рача - Сремска Рача и Вардиште - Котроман.

Управа за индиректно опорезивање, у складу са својом надлежношћу и пројектним активностима, задужена је да предложи доношење одлуке о начину финансирања заједничког граничног прелаза Вардиште.

Савјет министара је усвојио извјештај о реализацији Акционог плана за имплементацију Стратегије за борбу против организованог криминала у БиХ за 2020. годину према којем је од укупно 60 планираних активности потпуно реализована 31 или 51,67 одсто, а 28 њих или 48,33 одсто је реализовано дјелимично.

На приједлог Генералног секретаријата, Савјет министара је размотрио Преглед реализације закључака са укупно одржаних 16 сједница, по осам редовних и ванредних у 2020. години.

Од укупно 253 закључка реализована су 202 или 80 одсто, а 51 закључак није реализован. Прегледом је обухваћено 25 институција Савјета министара.

Закључено је да и убудуће реализација закључака Савјета министара треба бити приоритет свих министарстава и других институција с циљем повећања ефикасности рада.

​Срна / Глас Српске