Која су права власника некретнина при поступку експропријације? :: Semberija INFO ::

 

Која су права власника некретнина при поступку експропријације?


Која су права власника некретнина при поступку експропријације потражили смо појашњења у Адвокатској канцеларији Немање Зиројевића у Бијељини.


С обзиром да је на територији Семберије у току експропријација некретнина ради изградње ауто-пута Рача - Бијељина и Бијељина – Брчко, власнике ових некретнина занима шта могу да очекују у поступку експропријације и која су њихова права?

-Као прво, морамо читаоцима објаснити појам екпропријације да би у наставку могли лакше схватити суштину овог поступка. Експропријација је одузимање или ограничење права власништва на непокретностима, уз правичну накнаду, која не може бити нижа од тржишне вриједности непокретности. Дакле, поступак експропријације проводи Републичка управа за имовинско-правне послове Бања Лука, преко својих комисија које је оформила за овај поступак. Комисије позивају власнике некретнина, чија се имовина експроприше да учествују у поступку. Власници некретнина, које се експропришу, имају право да се у поступку изјасне да ли су сагласни са понуђеном цијеном, потпишу споразум или у случају ако су незадовољни да траже судско одлучивање.
Дакле, власници некретнина имају апсолутно право да одлуче да ли су сагласни са цијеном коју им нуди Управа, или желе да своја права заштете пред судом, и ово право им нико не може ускратити. Имајући у види да је овај поступак сложен, из разлога што у њему постоје рокови до којих се одређена права могу остварити, након чега се та права губе, савјетујемо све да се прије уласка у овај поступак обрате стручним лицима како не би изгубили неко право усљед процесних пропуста.

У конкретном случају, а везано за изградњу ауто-пута, о каквој врсти експропријације се ради?

-Ради појашњења, постоје двије врсте експропријације - потпуна и непотпуна. У конкретном случају се ради о потпуној експропријацији којом се одузима право власништва над цијелом или дијелом некретнине која се експроприше и некретнина прелази у власништво корисника експропријације, у овом случају РС.

Шта се дешава у случајевима када се власнику некретнине експроприше један дио некретнине, а не цијела некретнина?

-Ради се о врло важном питању, које се у досадашњем току експропријације често појављује, и за које су власници некретнина показали велики интерес. Дакле, у складу са чл. 11. Закона о експропријацији РС „На захтјев власника експроприсаће се и преостали дио непокретности, ако се при експропријацији једног дијела непокретности утврди да власник нема привредног интереса да користи преостали дио, односно ако је усљед тога на преосталом дијелу онемогућена или битно погоршана његова дотадашња егзистенција или му је онемогућено нормално коришћење преосталог дијела непокретности“. Овдје је врло важно истаћи да учесници поступка ово право могу тражити до доношења првостепеног рјешења о експропријацији, па и из овог разлога су врло битни рокови које смо истакли у одговору на прво питање, а који ако се пропусте, власник експроприсане некретнине ово право губи трајно.

Ко одређује висину накнаде за експроприсане некретнине, и у коме року се исплаћује накнада власницима?

-Висина накнаде за експроприсано земљиште одређује се од стране вјештака релевантне струке (пољопривредене, шумарске и грађевинске)  у зависности од нектретнине која се експроприше, израдом стручном налаза и мишљења сходно правилима своје струке, вјештаци процијењују некретнину, користећи чињенице и параметре за сваку некретнину понаособ, те на основу тога утврђују стварну вриједност предметне некретнине. Налаз и мишљење ових вјештака се достављају комисијама у рад које на основу тога праве рјешење, те уколико су корисник експропријације и власник некретнине сагласни око цијене склапају споразум. Што се тиче рока испалате, рок тече од дана закључења Споразума и износи 30 дана.

Ко покреће поступак пред судом и која су права власника некретнине у том поступку?

-Уколико власник некретнине не закључи Споразум о висини накнаде са корисником експропријације, орган који води поступак експропријације доставља суду на одлучивање комплетан спис, те суд по службеној дужности позива све учеснике поступка. Током судског поступка могу се проводити нови докази и вјештачења, те суд на основу тих доказа може утврдити већу или мању цијену накнаде за експроприсано земљиште у односу на цијену која је била понуђена пред органом управе.  Правоснажна одлука суда је правно обавезујућа са све учеснике поступка и они су по њој дужни поступати.

Имајућу у виду сложеност поступка експропријације, која је Ваша препорука читаоцима?

-Наша препорука је да, у сваком случају, лица којима се експоропиште некретнина потраже стручну помоћ из разлога, као што смо навели на почетку, а то је да лице због пропуштања одређених рокова може трпити одређене правне посљедице које се накнадно не могу исправити, а странка која је правно неука то не може знати. С тога је наша препорука да се обрате адвокату за правну помоћ.
 
Семберске новине / Семберија инфо