Вучић: Србија ће тражити извјештаје од високог представника у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Србија ће тражити извјештаје од високог представника у БиХ


БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће од сада тражити да високи представник у БиХ подноси извјештај о свом раду и Србији и поручио да неће подржати провођење бонских овлашћења и наметање закона и уставних рјешења без сагласности три конститутивна народа у БиХ.


На конференцији за новинаре одржаној послије састанка са званичницима из Репубике Српске и предсједницима парламентарних странака, Вучић је рекао да ће Србија увијек помагати и подржавати Републику Српску у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама и Дејтонским споразумом.

- Србија ће увек бити уз Српску, поштујући интегритет БиХ али и инегритет Републике Српске. Увек ћемо поржавати Српску - поручио је Вучић.

Он је поручио да ће Србија почети да се понаша у складу са оним што је потписано, што представља позитивне међународне правне норме и у складу са чланом два Анекса 10 Дејтонског споразума и обавезом високог представника да перодично извјештава УН, ЕУ, САД и Русију и друге заинтересоване стране о свом раду.

-Од сада ћемо да тражимо извештаје од високих предствника. Следећи високи предстанвници, уколико остану у БиХ, испуњаваће ту обавезу према Србији - нагласио је Вучић.

Он је истакао да је веома опасно играти бонским овлашћењима, наметањем закона и уставних рјешење без сагласности три народа у БиХ и Републике Српске.

-Србија неће подржавати провођење у дело бонских овлашћења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у Републици Српској - нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да су разговарали о свим важним питањима и да ово нису лаки и једноставни дани.

-  Упознао сам их и са ситуацијом на КиМ и чињеницом да је дозвољено рећи било шта против српског народа, а да нико на то не реагује - рекао је Вучић.

Како је рекао, данас послијеподне има разговор са Палмером, сутра и са Лајчаком и додаје да ће након тога анализирати још ситуацију.

- Наша реакција ће бити веома снажна и оштра због непоштовања међународних правних уговора. У реду је да будете попустљиви, али када вас неко сатера уз зид, морате да реагујете. Куртија ћу третирати као и сваког представника привремених институција - рекао је Вучић.

Како каже, када је у питању Република Српса, чуо је идеје од стране делегације и додао да сви добро разумију тежину позиције у којој се Српска и цеЈлокупан српски народ налази.

Александар Вучић састао се данас са делегацијом Републике Српске, коју предводе председавајући Предсједништвом БиХ Милорад Додик и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.


​СРНА / РТРС