ПИК подржао именовање Шмита, коминике без подршке Русије :: Semberija INFO ::

 

ПИК подржао именовање Шмита, коминике без подршке Русије


САРАЈЕВО - Управни одбор Савјета за споровођење мира /ПИК/ у БиХ поздравио је именовање Кристијана Шмита за новог високог представника и изразио му пуну подршку у јачању стабилности у БиХ тако што ће обезбиједити досљедно спровођење цивилних аспеката Дејтонског споразума, наводи се у коминикеу након дводневне сједнице ПИК-а са којим се није сложио руски амбасадор Игор Калабухов.

Управни одбор ПИК-а похвалио је одлазећег високог представника Валентина Инцка за "изванредан рад који су он и његов тим урадили на стабилности и развоју БиХ".


Потврђена је пуна подршка високом представнику у обезбјеђивању пуног поштивања Дејтонског мировног споразума и провођењу његовог мандата у складу са Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН, што, како је наведено, остаје непромијењено.

У коминикеу се наводи да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за обезбјеђивање спровођења Дејтонског споразума, те се наглашава потреба за пуном имплементацијом програма "пет плус два", што је и даље услов за затварање ОХР-а.

"Управни одбор је још једном потврдио своје опредјељење за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета", наводи се у коминикеу.

Поновољено је да ентитети "немају право на отцјепљење од БиХ и да правно постоје само на основу Устава БиХ", као и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и да се морају проводити.

ПИК је позвао све лидере да престану са реториком и потезима који воде подјелама, те да "заједно одају почаст свим погинулим и преживјелим жртвама рата, као темељ за мирну будућност".

У коминикеу се наводи да су се неки политички лидери "фокусирали и упуштали у раздоран и деструктиван дискурс, те да је такав случај био са "беспредметном реториком и активностима које су се односиле на такозвано "мирно раздруживање" БиХ, што је био фокус недавно усвојених закључака Народне скупштине Републике Српске".

Управни одбор ПИК-а позвао је политичке лидере у БиХ да обуставе даље расправе и активности у том погледу, те изразио забринутост због "величања осуђених ратних злочинаца, негирања пресуда за геноцид и ратне злочине, као и других активности којима се изазивају подјеле и подрива међусобно повјерење и помирење".

"Реторика којом се оспорава постојање Републике Српске и заговара даље територијалне подјеле земље или спомиње могућност рата, такође, је дестабилизирајућа и неприхватљива", наводи се у комуникеу ПИК-а.

ПИК је позвао власти БиХ да без одлагања приступе рјешавању 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије и да искористе 2021. годину, као неизборну, за провођење ограничене уставне и изборне реформе, провођењем пресуде у предмету "Сејдић-Финци" и других пресуда Европског суда за људска права које се односе на изборе.

Управни одбор ПИК-а је навео да, у процесу изборне реформе, одлуке Уставног суда БиХ које се односе на изборе морају бити узете у обзир.

ПИК очекује да се оконча формирање влада и именовања на упражњена мјеста на свим нивоима власти, укључујући и судије Уставног суда Федерацији БиХ.

Поново су позвали власти БиХ да проведу реформе које се односе на владавину права и борбу против корупције, које су, како је наведено, кључни дио процеса приступања ЕУ, укључујући и доношење амандмана на Закон о високом судском и тужилачком савјету и Закон о јавним набавкама, те нови закон о сукобу интереса.

ПИК сматра да би оба ентитета у БиХ требало равномјерно да дијеле одговорност за испуњавање хуманитарних обавеза у смислу смјештаја миграната.

Сљедећи састанак Управног одбора ПИК-а биће одржан 7. и 8. децембра.

​Срна / Глас Српске