Инцко: Рекао сам Шмиту да не долази без бонских овлашћења :: Semberija INFO ::

 

Инцко: Рекао сам Шмиту да не долази без бонских овлашћења


САРАЈЕВО - Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас, послије дводневне онлајн сједнице Управног одбора Савјета за импементацију мира (ПИЦ) да је свом наслиједнику Кристијану Шмиту поручио да у БиХ не долази без "бонских овлашћења".

Тзв. бонска овлашћења дају право високом предствнику да намеће кључне законе и да разријешава дужности највише највише функционере у БиХ уколико крше Анекс 10 Дејтонсог споразума и раде супротно својим овлашћењима.


Инцко за вријеме свог мандата није користио бонска овлашћења иако су од њега Бошњаци тражили да наметне закон којим би се забранило негирање геноцида.

Упитан зашто се плаше Шмитовог доласка, Инцко је за сарајевску Н1 тв рекао да може да се плаши Милорад Додик јер је свјестан да крши Дејтонски споразум.

Остали српски политичари, према његовим ријечима, немају због чега да се плаше, и не треба да се плаше.

"Додик је рекао да ће за десет година бити уједињење РС и Србије, то само продужава боравак високог представника овде", додао је Инцко.

На дводневној сједници се, казао је, говорило о "негирању геноцида, о владавини права".

Јуче су се, каже, састали са градоначелницима Бањалуке, Сарајева и Мостара.

Казао је да је Русија против заједничког коминикеа.

"Русија је против коминикеа, Русија је против избора новог представника и нису подржали нити господина Шмита, нити наш коминике. Руси су били против тога, али ми смо господина Шмита већ изабрали раније. То све се дешавало 27. маја, данас нисмо о томе причали, осим да је руски амбасадор поновио становиште Русије који су за затварање Уреда високог представника", рекао је Инцко.

​Танјуг / Глас Српске