Европски парламент одобрио дигиталне сертификате за путовања од 1. јула :: Semberija INFO ::

 

Европски парламент одобрио дигиталне сертификате за путовања од 1. јула


Европски парламент данас је одобрио уредбу о Дигиталној потврди ЕУ за Ковид-19, која ће омогућити сигурно и слободно путовање унутар Европске уније.

Тиме ће се поновно покренути туризам и економија, те држати вирус под контролом.

Потврда ће бити бесплатна, сигурна и доступна у дигиталном и штампаном формату. Потврда неће само назначити је ли особа вакцинисана, већ ће се користити и као доказ да је особа имала негативан тест или да се опоравила од Цовид-19.

Након одобрења, уредба ће ступити на снагу 1. јула и трајати 12 мјесеци, с могућношћу продужења, у зависности од стања пандемије.

Дигитална потврда би требала олакшати слободно кретање и допринијети постепеном укидању ограничења на координиран начин међу чланицама ЕУ.

Сертификат ће национална тијела издати бесплатно и биће доступан у дигиталном или папирном формату који садржи ЉР код. Наведено је да дигитална потврда неће бити предуслов за слободно кретање и неће се сматрати путном исправом.

Додатна ограничења путовања само ако су оправдана

Током међуинституционалних преговора, еуропарламентарци су осигурали споразум да државе ЕУ неће моћи наметнути додатна ограничења путовања носитељима дигиталног цертификата - попут карантина, самоизолације или тестирања - "осим ако су неопходни и пропорционални за заштиту јавног здравља".

Наглашено је да ће се морати узети у обзир научни докази, "укључујући епидемиолошке податке које је објавио Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC)", а о мјерама треба обавијестити остале државе чланице и Комисију, ако је могуће, 48 сати унапријед, а јавност треба обавијестити 24 сата унапријед.

Приступачно и доступно тестирање

Државе ЕУ подржавају се да осигурају да тестирање на корона вирус буде приступачно и широко доступно. На захтјев парламента, Европска комисија је обећала осигурати 100 милиона евра у оквиру Инструмента за хитну подршку како би државе чланице могле купити тестове за издавање ЕУ дигиталних Цовид сертификата о тестирању.

Вакцине

Све земље ЕУ морају прихватити потврде о вакцинацији издане у другим државама чланицама за вакцине која је одобрила Европска агенција за лијекове (ЕМА). На државама чланицама је да одлуче хоће ли прихватити и сертификате за вакцине која су одобрена према националним поступцима одобрења или за вакцине које су на попису Свјетске здравствене организације (WHO) за хитну употребу, преноси Кликс.

​Глас Српске